21/07/2023

23-J: guia útil per al votant independentista

2 min
Gabriel Rufián (ERC) i Míriam Nogueras (Junts) en dos mítings de la campanya de les generals.

BarcelonaEl votant independentista té, a grans trets, sis opcions de cara a les eleccions del 23-J. Tot depèn de quin sentit vulgui donar al seu vot. Una és, precisament, no votar independentista i optar pel PSC o Sumar per reforçar el bloc progressista espanyol enfront del bloc PP-Vox. En aquest cas s’entén que la prioritat absoluta és frenar l’amenaça d’un govern de dretes i de caràcter espanyolista. 

Per als que vulguin mantenir el mateix govern d’esquerres que ara, però arrencant concessions per a Catalunya i, sobretot, no deixar de ser comptats com a independentistes el 23-J, l’opció és ERC, que ha posat unes condicions bastant assumibles per sumar-se a un eventual bloc de la investidura de Pedro Sánchez.

Si, en canvi, a vostè li és igual qui governi a Espanya i veu aquestes eleccions com una oportunitat per bloquejar el sistema polític espanyol, l’opció és Junts, que ja ha dit que no investirà ningú si no s’accepta un referèndum. En el cas de la CUP seria més o menys el mateix, però afegint el component anticapitalista en el discurs.

Per als que també els sigui igual el que passi a Espanya, però a més vulguin enviar un missatge de descontentament als partits independentistes, l’opció és l’abstenció, el vot en blanc o el vot nul. Aquí el problema és que no serà fàcil destriar quina porció dels abstencionistes són independentistes i quins no. 

Finalment, hi ha un sisè escenari, una mica friqui, ideal per als partidaris del com pitjor, millor: votar directament PP o fins i tot Vox. Com veieu, un votant independentista té arguments per votar (o no) qualsevol partit aquest 23-J. 

Més informació del 23-J

stats