Comissió de Medi Ambient
Política Govern 28/01/2024

Quins projectes ha paralitzat la Comissió de Medi Ambient?

L'òrgan del Govern ha paralitzat la construcció d’urbanitzacions, hotels i carreteres

2 min
El projecte de parc solar de Selva va quedar arxivat.

PalmaLa Comissió de Medi Ambient és l’òrgan que ha actuat com a fre en projectes de gran impacte. Funciona per imperatiu legal com un sedàs pel qual han de passar els promotors. Els seus pronunciaments, fins i tot quan no són vinculants, condicionen el debat públic, com va passar amb l’informe que el 2020 va rebutjar l’ampliació de l’aeroport de Palma. Aquestes són algunes de les seves actuacions els darrers anys. 

Desenvolupament urbà

Limitacions al creixement

Un dels pronunciaments més recents de la Comissió Balear de Medi Ambient va ser sobre la tercera modificació del Pla Territorial de Mallorca (PTI), quan va advertir el Consell que no pot aprovar la concessió de noves places hoteleres i de lloguer turístic a la Platja de Palma, Palmanova, Magaluf, Santa Ponça i l’Arenal de Llucmajor. La Comissió també arxiva nombrosos projectes adquirits amb plans antics, però que no s’executen, com ara el del Pla especial del Figueral a Santa Eulàlia, Son Garcias, Son Gual o Sa Creueta a Palma, o els Canutells a Maó. També es va fer caducar part del projecte d’urbanització Pinares de Bonaire a Alcúdia, que feia frontera amb una Àrea Natural d’Especial Interès, i que preveia la construcció de 200 habitatges, perquè no es va presentar a temps la documentació que exigia la Comissió. Tampoc va autoritzar l’Ajuntament d’Alcúdia a donar llum verda a un hotel de 993 places que s’oferia com a alternativa. L’òrgan també ha reclamat que s’asseguri que hi haurà aigua i que es farà un tractament adequat de les aigües residuals per autoritzar creixements urbanístics, i ha aprovat nombrosos catàlegs de patrimoni. 

Turisme, mar i energia

Fre a parcs fotovoltaics

La Comissió va paralitzar el 2015 la construcció del macrohotel de sa Ràpita, un projecte que havia generat contestació social. També es va arxivar l’ampliació dels ports esportius de Pollença i de l’Arenal, i va emetre un informe desfavorable a la del Port d’Alcúdia. Medi Ambient també va frenar un projecte de construcció de camp de golf i un hotel de cinc estrelles a Son Aversó, a Palma. 

En matèria d’energia, també va caure el parc fotovoltaic de Selva per manca d’aval ambiental, així com el parc eòlic S’Era Vella, a Ciutadella, pel gran impacte visual que hauria suposat. En canvi, la Comissió va donar llum verda a la polèmica restauració de la pedrera de la Garrigueta Rasa i l’adjacent de Can Rosselló, situada a Establiments.

Carreteres

Arxivament de la ronda nord d’Inca

L’òrgan va desestimar l’opció que proposava el Consell de Mallorca per fer la ronda nord d’Inca, pel seu consum de sòl rústic. A l’altre cantó, va autoritzar la ronda est de Costitx, un projecte que havia generat rebuig entre els ecologistes. D’altra banda, va emetre un informe desfavorable al projecte de la institució insular d’ampliar la carretera entre Llucmajor i s’Estanyol, pel seu impacte a les zones LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) dels voltants.u

stats