Renda
Política Govern 11/04/2024

El govern espanyol qüestiona la deducció de les Balears per als propietaris d'habitatges amb lloguers de llarga durada

Madrid considera que la mesura envaeix competències estatals

ARA Balears
2 min
Un bloc de pisos en lloguer a Palma

PalmaEn aquesta campanya de la renda, els ciutadans de les Illes tenen accés a 23 deduccions autonòmiques, algunes de les quals són de nova creació. Entre elles hi ha una deducció a l'IRPF per als propietaris d'habitatges amb lloguers de llarga durada, una mesura que el govern espanyol ara qüestiona per considerar que l'Executiu s'extralimita en les seves competències.

D'aquesta manera, l'Estat ha posat en qüestió una disposició final de la Llei de pressupostos de 2024, la qual estableix que els propietaris que posin habitatges al mercat de lloguer de llarga durada tindran una deducció del 30% dels impostos dels imports obtinguts per aquest rendiment, amb un màxim de 3.600 euros anuals. Per tenir dret a aquesta deducció s'han de complir alguns requisits, com que el contracte sigui d'almenys cinc anys, per exemple. També s'inclou una deducció del 75% de les despeses en primes d'assegurances que cobreixin totalment o parcialment l'impagament de les rendes en contractes de menys d'un any.

Negociacions bilaterals

Tal com informa Europa Press, el Govern i el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica han començat les negociacions per resoldre aquesta discrepància i evitar d'aquesta manera que la qüestió acabi en mans del Tribunal Constitucional (TC), segons s'ha fet públic al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Fonts del l'Executiu han explicat que intentaran salvar aquesta deducció, que consideren cabdal perquè afecta un tema tan important a les Illes com l'accés a l'habitatge. El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha recordat que l'objectiu de la deducció és incentivar els propietaris perquè treguin els seus habitatges al mercat, i contribuir d'aquesta manera a mitigar el problema de manca d'oferta a les Balears. Així, el Govern entén que la regulació del tram autonòmic de l'impost sobre la renda li dona capacitat per aplicar la deducció. Ara bé, l'Executiu també està disposat a fer modificacions si per aquesta via pot mantenir la deducció.

stats