27/06/2022

Escull arma, però no el teu futur

2 min
Les jugadores de la WNBA han protestat activament

Després que el Tribunal Suprem dels Estats Units anul·lés el dret constitucional a l’avortament a tot el país, la NBA i la WNBA van emetre un comunicat conjunt. "La NBA i la WNBA creuen que les dones haurien de poder prendre les seves pròpies decisions sobre la seva salut i el seu futur, i creiem que la llibertat s'ha de protegir. Continuarem defensant l'equitat de gènere i salut, inclosa la garantia que els nostres empleats tinguin accés a l'atenció de salut reproductiva, independentment de la seva ubicació", deia el text, que anava signat pels comissionats Adam Silver i Cathy Engelbert.

La decisió transformarà la vida dels nord-americans. "Sabem que això afectarà de forma desproporcionada dones pobres, afroamericanes, immigrants, amb relacions violentes, dones que han estat violades, dones que han patit abusos per part de membres de les seves pròpies famílies o que potser simplement no han pres les millors decisions", assegura la futbolista Megan Rapinoe. La capitana de la selecció dels Estats Units té clar que cal aixecar la veu contra una decisió anacrònica, perquè no tothom podrà fer-ho. "Jo soc una dona cisgènere, rica, blanca, que viu en una de les ciutats més progressistes del món com és Seattle, amb la protecció, no només meva i dels meus recursos, sinó també de la Força Espacial dels Estats Units, però no totes compten amb això", recorda. La seva parella, Sue Bird, estrella de la WNBA, ho resumeix amb menys paraules. "Estic destrossada", confessa. La seva franquícia, les Seattle Storm, posen sobre la taula un argument difícilment rebatible. "La gent ha tingut la llibertat de comprar armes mentre les dones han perdut la llibertat de decidir el seu propi futur", sentencia.

Algunes jugadores de la WNBA han exhibit aquests dies samarretes reivindicatives. "Els nostres cossos, els nostres futurs, els nostres avortaments", va ser el lema escollit per les integrants de Las Vegas Aces. "Fora les prohibicions dels nostres cossos", es podia llegir. L'Associació de Jugadores alerta de les conseqüències que provocarà aquest canvi de llei. "La decisió del Suprem reforça les injustícies econòmiques, socials i polítiques i podria portar a un augment de la mortalitat de mares", argumenta.

El gran objectiu de les protestes és que els homes també se les facin seves. LeBron James ha difós missatges per criticar la decisió i molts jugadors de la NBA l'han seguit. "És un dels pitjors dies de la meva vida americana", ha deixat anar Ben Simmons, dels Brooklyn Nets.

stats