Bàsquet - Lliga Femenina Endesa
Esports 06/10/2022

Girona acomiada amb honors d'icona generacional la creativitat de Laia Palau

L'Spar Girona retira la samarreta de la millor jugadora catalana de bàsquet de la història

4 min
Laia Palau, emocionada, amb la seva samarreta, moments abans de ser retirada oficialment.

El dorsal 3 ja ocupa el lloc que li toca. Laia Palau, la gran icona del bàsquet català, va rebre un gran homenatge de comiat a Fontajau, el pavelló que va disfrutar del seu joc durant la seva última etapa com a esportista. L'Spar Girona va aprofitar el partit contra el València Basket per retirar-li la samarreta en un acte carregat d'emotivitat que va servir per posar en marxa la Lliga Femenina Endesa, on aquesta temporada també competiran el Cadí la Seu i el Barça CBS.

"No ploraré, perquè estic molt agraïda. El que m'ha passat és una gran sort i l'homenatge més gran és que l'Uni Girona vulgui que em quedi aquí treballant", va dir mentre contenia les llàgrimes i l'envoltaven les jugadores del planter. "Parlar de la carrera de la millor jugadora seria una ximpleria. És una carrera que ha estat tan brillant que s'hauria d'estudiar als llibres d'història. La samarreta a Fontajau és un bon homenatge, però el veritable homenatge és el que ella ha fet per la ciutat de Girona", diu Cayetano Pérez, president de l'Uni Girona. "Un cop hàgiu tancat el dol per la pèrdua del nostre referent dins la pista, comprovareu que en aquesta nova etapa hi sortirem guanyant", avisa Pere Puig, l'exdirector esportiu del club gironí.

Laia Palau en l'acte de retirada del seu dorsal, a Fontajau.
Laia Palau, emocionada, agraint al públic la seva presència a Fontajau, per l'acte oficial de retirada de la seva samarreta.

"Jo no soc de recollir signatures, ni fotografies amb ídols. Soc més de compartir experiències, però tot té l'excepció que confirma la regla i per a mi és Laia Palau. I no pels èxits esportius, sinó, principalment, per com entén l'esport, com transmet els seus valors i com pensa i treballa per al col·lectiu. Això és el que a mi em sedueix i la Laia em representa una manera d'entendre la vida i la societat amb una mirada esportiva", assegura Anna Caula, secretària general de l'Esport.

"El que més valoro de Laia Palau és la seva creativitat, com ha sabut expressar, comunicar i transmetre l'ànima artística que porta dins. El seu talent innat farcit de sentiments i sensacions sempre s'ha reflectit en el seu joc i el de tots els equips en què ha jugat. És una jugadora inigualable i implacable", resumeix Carme Lluveras, una de les persones que millor la coneixen i que no es va perdre l'homenatge de Fontajau.

Palau és la típica persona que pot estar setmanes sense contestar-te un whatsapp, però que després es desviu per solucionar qualsevol injustícia del seu entorn. Amb fama de hippie i fins i tot d'ONG ambulant, la catalana sempre s'ha preocupat més dels altres que no pas d'ella. “Fora de la pista ressaltaria el seu compromís i la seva solidaritat amb les qüestions socials. És una persona implicada i amb gran compromís a la vida. No és una icona a la qual li han dit com ha de pensar i què ha de dir per guanyar fans. Al contrari, el respecte li ve donat justament perquè és ella mateixa. I per això és un exemple de vida”, argumenta Lluveras.

El comiat de Laia Palau

L'exjugadora és una gran lectora i millor prescriptora. Amant de les lletres de Joan Miquel Oliver, líder d'Antònia Font, la vida de la Laia tampoc no es pot entendre sense la música, a la qual acudeix segons el seu estat d'ànim. "Si em pregunten quin record tinc de Laia Palau, em venen al cap un munt d'històries, però si hagués de definir-la com a persona i fins i tot com a jugadora, la paraula que salta ràpidament a la meva ment és discreció. No he vist mai una jugadora amb tant de talent i tanta humilitat alhora. Penso que mai no s'ha cregut com és de gran", diu Vicente Collado, exentrenador seu al Ros Casares de València.

"La Laia és un pou de sentiments. Al principi li semblava poc ser jugadora professional de bàsquet. Ho volia tot de la vida, però amb el pas del temps, amb rialles i llàgrimes, va entendre que el bàsquet era un camí per fer ús d'aquest do i de la seva màgia”, apunta Lluveras, que ha participat en l'enregistrament d'un documental que repassa la trajectòria de Palau. "Sempre ha escollit jugar en equips i països on s'ha pogut cultivar i instruir en diferents costums i cultures. Per a mi és una artista que feia de jugadora. El seu èxit té feina, disciplina i entusiasme, que són ingredients bàsics de l'esport, però les seves habilitats van molt més enllà. És una persona creativa, amb molta sensibilitat, que expressa les seves emocions en tot allò que fa. Té màgia i art, i les expressa amb el bàsquet, però també amb la música, el dibuix o l'escriptura”, conclou.

Dos triomfs catalans

L'Spar Girona va debutar amb victòria a la Lliga Femenina Endesa contra un València Basket amb baixes importants (68-62). La nit de dimecres també va ser exitosa per al Barça CBS, que va apallissar l'Innova-TSN Leganés (49-96). El Cadí La Seu, en canvi, va perdre a casa contra l'Hozono Global Jairis (51-64).

stats