Bàsquet
Esports 15/07/2022

"He participat en algunes competicions amb una llicència de veterinari"

Una pionera llicència de psicòleg esportiu regularitza la feina d'un sector invisibilitzat

3 min
Àlex Gordillo i Noemí Bonet conversant amb Jaume Martí, Ferran Aril i Sandra Nogués

BarcelonaLa feina dels psicòlegs esportius no sempre ha tingut el reconeixement social que es mereixia i els seus professionals se les han hagut d’enginyar per poder desenvolupar la seva tasca amb normalitat. “Recordo haver participat en algunes competicions d’hípica amb una llicència de veterinari”, explica Àlex Gordillo, un dels principals psicòlegs esportius de l’esport català. La situació comença a evolucionar i la Federació Catalana de Basquetbol ha sigut pionera a l’hora d’implantar una llicència de psicòleg esportiu. Aquest document acreditatiu es va posar en marxa fa dues temporades, però la pandèmia va invisibilitzar la seva repercussió.

"És un salt molt important perquè el nostre àmbit era invisible fins ara. Aquesta llicència és un valor afegit que millora la qualitat de l’entrenament i de la competició. És un servei que enriqueix l’esport", diu Gordillo. "A l’hora de treballar és un salt de qualitat. Jo he notat un canvi molt gran i els jugadors et veuen com una entrenadora més. Saben que si hi ha qualsevol incidència durant el partit, hi pots intervenir des de la banqueta. A mi m’ha facilitat molt la feina", afegeix Noemí Bonet. Aquesta psicòloga esportiva del Força Lleida i del CBF Lleida és una de les primeres professionals que s’han beneficiat d’aquesta llicència, que va comptar amb l’impuls de Mar Rovira per a la posada en marxa.

Bonet va participar fa unes setmanes al Congrés Estatal de Psicologia Esportiva celebrat a Santander, on els seus companys de professió es van sorprendre quan van conèixer la iniciativa de la Federació Catalana. "Nosaltres vam ser pioners implantant aquesta llicència la temporada 2020-21. De moment ha tingut una introducció moderada, però ara que estem recuperant la normalitat i que la gent coneixerà més aquesta possibilitat, les previsions de creixement són il·lusionants. És una llicència que ha de servir per visibilitzar la feina d’un col·lectiu cada vegada més important dins del món de l’esport", argumenta Ferran Aril, president de la FCBQ.

El dirigent va mantenir dimecres una reunió de treball amb Sandra Nogués, presidenta de la secció de psicologia de l’esport del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), i Jaume Martí, vicepresident de l’Associació Catalana de Psicologia de l’Esport (ACPE), per fer seguiment de la implantació d’aquesta nova llicència. "Participar en aquesta iniciativa és un honor. Aquesta llicència és un exemple molt positiu i serveix per reconèixer i dignificar la nostra feina", opina Nogués. Tramitar-la és gratuït. “No hi ha cap voluntat recaptatòria sinó de donar un servei als clubs”, recorda Aril.

Contra l’intrusisme

"És la primera vegada que una federació esportiva ens reconeix com a tècnics amb el dret de poder ser a la banqueta. La nostra feina és tan important com la de la resta de persones del cos tècnic. Espero que aquesta iniciativa serveixi perquè altres federacions s’animin i facin el pas", diu Martí. El col·lectiu té detectada una de les grans dificultats per obtenir el mateix reconeixement social que altres especialitzats. “Un dels problemes amb els quals ha de conviure el nostre sector és el de l’intrusisme: persones que no són psicòlogues que fan un curset de 15 dies i que estan treballant. És una situació complicada. El fet que una federació reconegui que la nostra feina és una professió tipificada dins del món de l’esport ens ajuda molt”, diu Martí.

stats