RCD Espanyol
Esports 03/04/2022

Oier torna a Anoeta, on vol guanyar-se un bitllet per a l’Espanyol 2022-23

El porter basc serà titular per la baixa de Diego López contra l'equip de qui és seguidor des de petit

4 min
Oier Olazábal va disputar contra el Mallorca els primers minuts oficials amb l'Espanyol d'aquest curs

Cap dels tres porters que l’Espanyol té en nòmina actualment al primer equip té assegurada la continuïtat el curs vinent. Diego López finalitza contracte; Oier Olazábal té firmat un any més, però el club el podria rescindir, mentre que Joan Garcia podria sortir cedit a la recerca de minuts al futbol professional. La situació de la porteria serà un dels principals trencaclosques que haurà de resoldre en els pròxims mesos Rufete o el seu relleu a l’àrea esportiva. De moment, l’única certesa és que serà el porter basc el titular aquest dilluns (21 h, Gol) a Anoeta, com va confirmar Vicente Moreno. 

No serà un partit qualsevol per a Oier, que es retrobarà amb l’equip de la província on va néixer (és d’Irun, localitat situada a uns 19 quilòmetres de Sant Sebastià) i del qual és aficionat des de petit. “Només per haver pogut jugar amb la Reial Societat ja ha valgut la pena venir-hi. Per a tots els nens guipuscoans, jugar aquí és un somni, i jo l’he pogut fer realitat”, va assegurar el porter al final del curs 2015-16. A l’ombra de Rulli, Oier tot just va poder disputar cinc partits amb el conjunt txuri-urdin. Curiosament, el primer va ser una derrota contra l’Espanyol en què l’argentí va ser expulsat. 

La situació del porter basc a la Reial Societat recorda la que viu actualment a l’Espanyol a l’ombra de Diego López. En dos anys com a espanyolista, Oier només ha pogut disputar vuit partits. L’últim, contra el Mallorca, va saber aprofitar l’oportunitat mantenint la porteria a zero gràcies a una sensacional aturada a Muriqi. Reivindicar-se al Reale Arena tindria un valor doble, perquè podria servir-li per continuar una temporada més a l’Espanyol. Com va avançar l’ARA, encara té un any més de contracte firmat que el club podria rescindir unilateralment pagant una quantitat simbòlica (per sota del salari d’un jugador del filial). 

La possibilitat que Oier continuï un any més no està ni molt menys descartada, ara mateix. El porter, un professional ben valorat dins el vestidor, està còmode a Barcelona i veuria amb bons ulls continuar si pot tenir l’oportunitat de competir per la titularitat. De moment espera notícies del club, que encara no li ha transmès quins plans té de cara a la temporada vinent. La seva situació ha experimentat un gir en les últimes setmanes: ha passat de ser el tercer porter (va ser el suplent de Joan Garcia a la Copa i no va disputar els seus primers minuts oficials fins fa dues setmanes), a tenir l’oportunitat de demostrar, amb la lesió de Diego López, que pot ser un dels porters del curs vinent. 

També incert sembla el futur del gallec. Malgrat que Diego López ha manifestat públicament que vol continuar almenys una temporada més, des del club estudien si oferir-li o no la renovació. No fer-ho permetria alliberar una de les fitxes més importants de la plantilla, però alhora implicaria haver d’acudir al mercat a buscar un relleu de garanties. Malgrat que alguns mitjans han apuntat en els últims dies noms com Sergio Asenjo i Edgar Badia –dos porters contrastats que acaben contracte al juny i que, per tant, arribarien lliures–, l’ARA ha pogut saber que, de moment, l’Espanyol no ha fet cap moviment per incorporar-los. 

L’aprenentatge del cas Pau López

En paral·lel al futur d’Oier i de Diego, l’escenari de futur més probable per a Joan Garcia és buscar-li una cessió a un club de Segona on li assegurin minuts. El club blanc-i-blau li ha dissenyat un pla per adaptar-lo a l’elit evitant, això si, repetir amb ell els errors comesos amb una altra jove promesa del planter, Pau López, a qui es va cremar massa ràpid. Després de la sortida de Kiko Casilla, el gironí va assumir la titularitat amb 21 anys (un més dels que té ara Joan Garcia), en un curs difícil (2015-16) en què l’Espanyol va acabar encaixant 74 gols a la Lliga, el seu pitjor registre històric. L’estiu següent el club va optar per reforçar la porteria amb veterania i va cedir Pau López al Tottenham. Però el gran error va ser cedir-lo sense haver-lo renovat. Dos anys després, Pau López va acabar fitxant gratis pel Betis. 

Joan Garcia té contracte fins al 2025. “Està en un període de formació, necessita temps, confiança i tranquil·litat”, va apuntar Diego López, un dels diversos companys que ha defensat el jove porter de les crítiques rebudes pels errors comesos en els dos partits de Lliga que ha disputat. "Cal ajudar-lo a sobreposar-se dels errors per continuar creixent. Encara que falli, caldrà continuar brindant-li oportunitats", insisteix el club. “Tant Oier com jo intentem guiar-lo en termes de sentiments i de mentalitat, aspectes en què ha de ser més fort. Tots sabem que serà un gran porter amb el temps”, va defensar el gallec, que demana que no se’l pressioni. López és un dels seus principals suports dins el vestidor: “El que penso d’ell, l'hi dic en privat, és la millor manera d’ajudar-lo”. 

stats