Bàsquet - WNBA
Esports 09/07/2023

D'una presó russa a l'All-Star de la millor lliga de bàsquet del món: la nova vida de Brittney Griner

La jugadora intenta recuperar la normalitat després de passar deu mesos a la garjola

3 min
Brittney Griner,   número 42 de les Phoenix Mercury, contra Kayla Thornton del New York Liberty durant el primer quart del partit al Barclays Center el 5 de juliol de 2023 a la ciutat de Nova York.

BarcelonaBritnney Griner, la jugadora de bàsquet que va ser passar més de deu mesos en una presó russa abans de ser intercanviada pel traficant d'armes Víktor But, està vivint la seva temporada més atípica a la WNBA. Després d'estar un any i mig sense trepitjar un parquet, la pivot intenta utilitzar l'esport per oblidar el malson que va viure quan va ser detinguda amb càrrecs de possessió i contraban de drogues. La seva condemna era de nou anys.

Griner està fent les seves estadístiques habituals (19,3 punts i 6,3 rebots), però el seu equip, les Phoenix Mercury, ocupen l'última posició de la classificació amb només tres victòries en 17 partits. Les seves sensacions sobre el parquet són bones, però la pressió amb la qual ha de conviure no l'ajuda. La jugadora va ser assetjada fa unes setmanes a l'aeroport internacional de Dallas-Fort Worth per un youtuber que habitualment es dedica a provocar personalitats polítiques. Els fets van passar després que l'equip hagués jugat dues vegades davant el conjunt local i iniciés el viatge cap a Indiana. Des de la WNBA s'assegura que la jugadora, dins d'un pla de seguretat establert abans de l'inici de la temporada, està autoritzada a viatjar en vols xàrter, però aquesta vegada no ho va fer.

Vista de la part posterior de la samarreta de Brittney Griner, jugadora de les Phoenix Mercury durant el segon quart del partit contra el New York Liberty al Barclays Center el 5 de juliol del 2023 a la ciutat de Nova York .
Diana Taurasi, màxima anotadora de la historia WNBA i la primera a aconseguir anotar 1.000 triples a la WNBA, saluda la seva companya d'equip Brittney Griner

"La seguretat de les jugadores mentre viatgen és primordial. Les persones que les segueixen amb càmeres i fan comentaris salvatges mai són acceptables. El nostre equip es va amagar nerviosament en una cantonada sense saber com moure's. Exigim una mica més", va escriure a les xarxes socials Brianna Turner, companya de Griner a les Mercury.

La WNBA va resumir la seva opinió a través d'un comunicat. “El fet va ser orquestrat per una figura de les xarxes socials i un provocador. Les seves accions van ser inadequades i desafortunades. La seguretat de Brittney Griner i de totes les jugadores de la WNBA és la nostra gran prioritat. Abans de la temporada, la WNBA va treballar conjuntament amb les Mercury i l'equip personal de Griner per garantir la seva seguretat durant els viatges, que van incloure vols xàrter i personal de seguretat assignat amb ella en tot moment".

Brittney Griner, estrella del bàsquet nord-americà, en una imatge d'arxiu del judici que es va celebrar a Moscou.

La situació que va viure a Rússia ha augmentat la consciència social de Griner. "A tots els que estan injustament detinguts a tot el món, manteniu-vos forts, seguiu lluitant, no us rendiu. Seguiu empenyent perquè no pararem de lluitar, no pararem de conscienciar sobre tots els que es van quedar enrere", diu la jugadora, que reconeix que les cartes que rebia quan era a la presó la van mantenir amb esperança.

Bretxa salarial

Griner continua sent una de les esportistes amb més fans als Estats Units. Fa uns dies va ser seleccionada pels aficionats per disputar l'All-Star d'aquest cap de setmana com a titular. "No jugaré mai més a l'estranger, tret que sigui per representar el meu país als Jocs Olímpics", assegura Griner, que vol evitar riscos. La pivot té molt clar per què les jugadores nord-americanes combinen la WNBA amb contractes en altres lligues internacionals. “El motiu és la bretxa salarial. Moltes de nosaltres sortim a fora dels Estats Units per tenir un ingrés extra i ajudar les nostres famílies. Així que no criticaré les jugadores que vulguin anar-hi i fer uns diners extra”, diu.

stats