FUTBOL
Esports 04/05/2015

Mourinho, el millor entrenador del món

El portuguès ha conquerit 22 títols en 15 temporades; Guardiola, 19 en 6, i Ancelotti, 17 en 20 anys

Albert Llimós
4 min
José Mourinho / GETTY IMAGES

BarcelonaJosé Mourinho és el millor entrenador del moment si es miren els títols que ha acumulat durant la seva carrera. Amb la consecució de la Premier aquest passat cap de setmana, el tècnic portuguès suma ja 22 títols. Cap entrenador dels que s'asseuen a les banquetes dels millors equips d'Europa té un palmarès igual. L''Special One' és únic en això. Numèricament, si només s'observen les fredes estadístiques, l'actual entrenador del Chelsea és qui més vegades ha aixecat un guardó. En canvi, si es té en compte el nombre de partits que s'ha assegut a la banqueta, Pep Guardiola supera els registres del portuguès, ja que en molts més anys el tècnic català ha sumat gairebé el mateix nombre de títols que Mourinho: 19 per 22.

L'actual tècnic del Chelsea va iniciar la seva carrera com a entrenador al Benfica. Després de formar-se al costat de Bobby Robson, Mourinho va donar per acabada la seva etapa de formació l'any 2000, va rebutjar l'oferta de Robson d'acompanyar-lo a la banqueta del Newcastle i va iniciar el seu propi camí com a tècnic al seu país. Va dirigir 11 partits al Benfica, per posteriorment passar fugaçment pel Leiria, que li va obrir les portes del seu primer gran èxit, el Porto. Amb els dragons, Mourinho va poder assaborir per primera vegada la sensació de construir un equip campió: dues lligues, una UEFA i una Champions en només dos anys (sis trofeus en total). El futbol portuguès li va quedar petit i el magnat rus Roman Abramòvitx el va fitxar per fer el Chelsea campió. Dit i fet. La primera temporada el conjunt londinenc va aixecar el guardó de millor equip de la Premier League i, en tres anys a Stamford Bridge, Mourinho va aixecar sis dels 22 títols que té, dues de les vuit lligues que ha sumat arreu d'Europa.

A la seva etapa a Londres li va seguir posteriorment un període de dos anys a Milà, on va guanyar dues lligues i una Champions (cinc títols en total), i després un trienni menys productiu a Espanya. En la seva aventura a Madrid, Mourinho va topar amb el millor Barça de la història i només va aixecar tres títols, Supercopa, Copa i Lliga. El protegit de Florentino Pérez va acabar malament al Santiago Bernabéu, va sortir per la porta del darrere i va decidir tornar a Stamford Bridge sota el paraigua novament d'Abramóvitx.

Tot i que el rendiment del Chelsea ha anat de més a menys en la primera temporada a Londres, ha sumat Copa i Lliga. El gran fracàs, però, va ser a Europa, ja que el PSG el va eliminar als vuitens de final de la Champions, tot i jugar molts minuts amb un jugador més. Així doncs, en els 15 anys que fa que és entrenador, Mourinho ha dirigit més de 735 partits i ha sumat 22 títols.

Guardiola, el millor percentatge

Per sota de Mourinho, en nombre de títols, apareixen Pep Guardiola i Louis Van Gaal, amb 19 cadascun –20 de Guardiola si es compta el títol de Tercera amb el filial blaugrana de la temporada 2007/08–. El català ha aconseguit aquests trofeus en sis temporades, mentre l'holandès ha necessitat 18 anys. De fet, el de Santpedor ha dirigit gairebé la meitat de partits que Mourinho, una dada que que s'allunya molt entre els registres del tècnic del Chelsea i els de l'entrenador del Bayern Munic és que dels 19 títols del català, vuit són internacionals, mentre que Mourinho només n'ha aixecat tres a Europa. Això sí, tenen les mateixes Champions, dues. Pel que fa a Van Gaal, va iniciar la seva carrera com a entrenador a l'Ajax el 1991. L'actual entrenador del Manchester United té set lligues al seu currículum, quatre a Holanda, una Bundesliga amb el Bayern i dues a Espanya. El gran mèrit de Van Gaal és que va saber trencar l'hegemonia dels grans clubs holandesos, i l'any 2009 va fer campió el modest AZ Alkmaar.

Un esgraó per sota de Guardiola i Van Gaal hi ha Carlo Ancelotti. Va iniciar la seva aventura com a entrenador a la Reggiana fa 20 anys. Després va conèixer el Parma, el Juventus, el Milan, el Chelsea, el PSG i finalment el Reial Madrid. En total gairebé porta 1.000 partits com a entrenador, un llarg període a les banquetes que li ha permès guanyar 17 títols i aixecar tres Champions. Com Mourinho, l'italià també té tres de les grans lligues d'Europa, la italiana, l'anglesa i la francesa. L'assignatura pendent és la Lliga. Una de les dades curioses d'Ancelotti és que suma més títols internacionals que no pas nacionals: nou dels 17.

Amb més partits, però menys títols (15), apareix Arsène Wenger. El tècnic de l'Arsenal va iniciar la seva vida com a entrenador l'any 1984 al Nancy. Amb el Mònaco va guanyar una lliga francesa, el trampolí que li va permetre, previ pas pel Japó, aterrar a Londres a mitjans dels anys 90 i convertir-se en figura llegendària de l'Arsenal. Amb els 'gunners' ha sumat tres Premiers i ha viscut sempre sota l'ombra del Manchester United primer i el Chelsea posteriorment.

Mourinho regna, doncs –amb permís de Pep Guardiola–, entre els entrenadors en actiu. Els seus números, però, queden lluny dels que va tenir un dels seus màxims rivals, Sir Alex Ferguson. L'escocès va asseure's en més de 2.150 partits a la banqueta, més de 35 anys de carrera que li van permetre aconseguir 49 títols. Després d'una dècada entrenant al seu país, on va aconseguir 11 títols –10 amb l'Aberdeen i una lliga de Segona amb el Saint Mirren–, el tècnic va aterrar a Manchester. A Old Trafford va estar-hi 26 anys i hi va guanyar 38 títols: 13 Premiers i dues Champions.

Els números diuen molt, però no ho diuen tot.

stats