EUROBÀSQUET 2019
Esports 04/07/2019

Vuit seleccions a la recerca de la corona de l'Eurobàsquet femení

La competició entra en el tram decisiu amb la selecció espanyola com a principal favorita

Oriol Santos
3 min
Marta Xargay en una acció del partit davant Letònia, la selecció amfitriona

BarcelonaHa arribat l'hora de la veritat per a les vuit seleccions que segueixen vives a l'Eurobàsquet. Els quarts de final es comencen a disputar aquest dijous amb els quatre duels corresponents, entre els quals destaca l'enfrontament entre Espanya i Rússia (15 h / Teledeporte) amb una elevada presència catalana. L'Eurobàsquet entra a la seva fase final envoltada per l'explosió de l'esport femení. Arran de l'èxit del Mundial femení de futbol, que s'està celebrant a França, la competició europea de bàsquet també està aprofitant aquest boom per centrar gran part de les mirades.

Espanya, Sèrbia, França i Hongria, com a primeres de grup, i la Gran Bretanya, Suècia, Rússia i Bèlgica, després d'un partit de vuitens de final, són les vuit aspirants a aixecar l'Eurobàsquet que s'està disputant a Letònia i Sèrbia.

La selecció espanyola, amb sis catalanes, ferma candidata a la seva quarta corona

La tricampiona d'Europa es postula com la gran favorita per alçar el títol després del seu gran paper a la primera fase del campionat, que li ha permès evitar l'encreuament addicional dels vuitens de final. Les noies dirigides per Mondelo han mostrat un joc molt sòlid que les ha portat a sumar tres victòries i tenir una diferència de punts de +29. Amb la notòria baixa d'Alba Torrens, la "Pau Gasol de l'equip femení", segons declaracions del tècnic català, jugadores com Astou Barro, Marta Xargay o Laura Nicholls han fet un pas endavant i s'han convertit en la base ofensiva del combinat espanyol.

Anna Cruz, Laia Palau o Sílvia Domínguez han estat les altres referents catalanes en el conjunt espanyol en aquesta fase de grups de l'Eurobàsquet. Palau, la jugadora amb més medalles amb la selecció, acumula set europeus i lluitarà per aconseguir el seu onzè metall en competicions internacionals. Amb una mitjana de 24 minuts per partit, la barcelonina de 39 anys sembla no tenir límits i segueix demostrant la seva gran qualitat i el seu estratosfèric nivell competitiu.

El rival de les espanyoles serà la Rússia entrenada per Igor Drugin. La selecció campiona d'Europa en tres ocasions va superar Itàlia (54-63) en el partit de vuitens de final després d'haver quedat en tercera posició del grup que compartia amb Sèrbia, Bèlgica i Bielorússia.

França, l'altra aspirant a la corona europea

La selecció francesa, millor combinat en aquesta primera fase de la competició, ha aconseguit un ple de victòries que també l'han catapultat cap als quarts de final. La quarta és la bona, deuen pensar. Tres subcampionats consecutius posen pressió a una generació de jugadores feta per aixecar títols. Amb una última victòria en el campionat de l'any 2009 i liderades per Olivia Epoupa, el combinat francès vol trencar la maledicció de les grans cites amb una victòria en aquest Eurobàsquet.

El conjunt dirigit per Valérie Garnier s'enfrontarà en aquesta ronda decisiva a una sorprenent Bèlgica. El combinat francès, bicampió d'Europa, ha registrat els millors números del campionat, amb un total de 233 punts anotats i una diferència de +54. Les franceses voldran treure's l'espina de l'últim Eurobàsquet i superar una Espanya que sembla haver-se convertit en el referent europeu. Per fer-ho, primer, hauran d'aconseguir el bitllet cap a les semifinals i vèncer la selecció belga, segona classificada en el grup D.

Hongria i Sèrbia, sorprenents líders de grup

La selecció hongaresa, número 50 en el rànquing FIBA, ha sigut la sorpresa de la competició. Enquadrada en el grup de la mort, amb grans seleccions com Turquia, Itàlia i Eslovènia, la ventafocs ha esdevingut la revelació. Una primera plaça, amb dues victòries i una derrota, l'ha catapultat cap als quarts de final, en què s'enfrontarà amb la selecció de la Gran Bretanya.

Per la seva banda, el quadre serbi, entrenat per Marina Maljković, ha aconseguit un ple de victòries en el grup D. La campiona de l'Eurobàsquet del 2015, superant França a la final, es postula com una de les altres favorites per assolir l'èxit el dia 7 i haurà de superar la selecció sueca en la primera eliminatòria del campionat.

stats