Barça
Esports 26/10/2022

Quique Setién torna a entrenar: "Al Barça no vaig poder ser jo"

Unai Emery s'acomiada del Vila-real i marxa a l'Aston Villa, mentre que el club groguet fitxa i presenta l'entrenador càntabre

3 min
Quique Setién, entrenador del Barça

BarcelonaLa Premier League ho ha tornat a fer. A cop de talonari, la competició de futbol més rica del planeta ha anat a pescar a un mercat extern i ha capgirat els plans d'un equip. En aquest cas, la víctima és el Vila-real i el botxí, l'Aston Villa. Unai Emery, que ja va estar temptat el curs passat d'acceptar la pluja de milions del Newcastle, agafa el conjunt groguet "a contrapeu" quan tot just s'han disputat onze jornades de Lliga i quatre de la Conference League. L'operació, en el fons, s'ha resolt de forma senzilla: el conjunt de Birmingham, 15è classificat de la Lliga anglesa, ha pagat els sis milions de la clàusula de rescissió d'Emery, que tenia contracte en vigor.

Aquest cop, el tècnic sí que ha acceptat tornar a la Premier League, on recollirà el testimoni de Steven Gerrard, acomiadat dijous passat davant la crisi de resultats de l'Aston Villa. Una transacció, però, que no s'hauria pogut fer a la inversa perquè, a diferència del futbol espanyol, a la lliga anglesa no hi ha clàusules. La fórmula que més s'hi acostaria és el transfer request que implica demanar oficialment al club que es vol marxar traspassat. De fet, això és el que va fer Coutinho quan jugava al Liverpool per poder venir al Barça, malgrat que Bartomeu en va acabar pagant una ronyonada igualment (120 milions + 40 en variables). Ara, coses del futbol, el brasiler serà entrenat per Emery.

Tot i que el preparador basc travessava el seu moment menys dolç al Vila-real, ja que la temporada passada es va quedar sense classificar-se ni per a la Champions ni per a l'Europa League i algunes de les seves apostes pels joves eren qüestionades internament al club, encara mantenia la confiança del president Fernando Roig. Amb elegància i agraïment (amb Emery, el Vila-real ha guanyat el seu únic títol, l'Europa League del 2021), el propietari del submarí groc no ha evitat expressar el seu parer: "L'hi agraeixo tot, però ja li he dit que... ens ha agafat a contrapeu. No diré la paraula que pensava perquè després els mitjans se'n faran ressò. Li desitgem el millor, però això ha sigut una mica fumut per a nosaltres".

L'amarg record de Quique Setién

Per la seva banda, Emery s'ha acomiadat apel·lant al seu nomadisme des que és entrenador i argumentant que és un repte professional estimulant. L'Aston Villa serà el novè equip que dirigirà als seus 50 anys. Abans del Vila-real havia dirigit el Lorca, l'Almeria, el València, l'Spartak de Moscou, el Sevilla, el PSG i l'Arsenal. Per substituir-lo, l'entitat valenciana ha fet oficial la contractació de Quique Setién, que estava sense entrenar des de l'estiu del 2020, després de dirigir durant mig curs el Barça.

Aquest dimecres l'entrenador càntabre ha sigut presentat i ha parlat de la seva breu etapa al Barça. "No vaig poder ser jo, però em queda l'experiència i d'això un sempre en surt reforçat", ha dit per defensar la seva pobre actuació a la banqueta d'un conjunt blaugrana que travessava un moment complicat. Setién també ha explicat que no s'esperava la trucada del Vila-real, que primer es va pensar que es tractava d'una broma.

L'espoli de la Premier League

Tot i que la quantitat més elevada que s'ha pagat mai per un jugador de futbol segueixen sent els 222 milions d'euros que va dipositar el PSG per endur-se Neymar l'estiu del 2017, el futbol anglès és el que té més múscul financer en general, en bona part per un repartiment més equitatiu dels drets televisius. De fet, en el darrer mercat de fitxatges, aquest estiu, dels deu equips que més han gastat set són de la Premier League. El West Ham, que la temporada passada va quedar setè, i el Nottingham Forest, acabat d'ascendir, s'han gastat 182 i 162 milions d'euros, respectivament. Qui més va gastar va ser el Chelsea, amb 282 milions. Els tres equips no anglesos en aquest Top-10 són el Barça (153 milions), el PSG (148) i el Bayern Munic (138).

Els equips que més van gastar a l'estiu

  1. Chelsea: 282 milions
  2. Manchester United: 240 milions
  3. West Ham: 182 milions
  4. Tottenham Hotspur: 170 milions
  5. Nottingham Forest: 162 milions
  6. Barça: 153 milions
  7. PSG: 148 milions
  8. Manchester City: 140 milions
  9. Bayern Munic: 138 milions
  10. Wolwerhampton: 137 milions
stats