RCD Espanyol
Esports 26/02/2022

L'Espanyol es proposa tancar la porteria a l'estadi menys propici

Els blanc-i-blaus visiten el Vila-real, l'equip que més gols marca com a local a Primera

L'Espanyol acumula deu jornades de Lliga consecutives encaixant algun gol

Després d’encaixar algun gol en les últimes 10 jornades de Lliga, l’Espanyol es proposa tornar a deixar la porteria a zero al que, xifres en mà, sembla l’estadi menys propici per fer-ho: la Ceràmica. El conjunt de Vicente Moreno visita aquest diumenge (14 h, M. LaLiga) l’equip que més gols ha marcat al seu estadi a la Primera Divisió 2021-11, el Vila-real.

Els d’Unai Emery han marcat 29 gols en els 13 partits jugats a la Ceràmica (mitjana de 2,2 gols marcats per duel), un més que els que ha firmat el Reial Madrid al Santiago Bernabéu (28) i tres més dels que ha aconseguit el Sevilla al Sánchez Pizjuán (26). Els castellonencs també superen un gegant europeu com el PSG (28) i tenen ben a prop el Liverpool o l’Inter (30). El més sorprenent de tot és que en set dels 13 duels disputats al seu estadi no han pogut comptar amb el seu home gol, Gerard Moreno. El davanter de Santa Perpètua de Mogoda no podrà enfrontar-se a l’equip on es va formar per una lesió al soli, el tercer problema físic que l’obliga a estar de baixa aquesta temporada.

Un consol, a mitges, per a un Espanyol que haurà de prestar especial atenció a la resta d’amenaces del submarí groc: fins a sis jugadors del Vila-real han firmat aquest curs més de cinc gols en totes les competicions. Un repertori golejador liderat per Arnaut Danjuma (12 gols) i que poc té a veure amb el que aglutina l’Espanyol. Raúl de Tomás (13 dianes) és l’únic jugador blanc-i-blau que aquesta temporada ha marcat més de quatre gols. El punta madrileny té un bon record de la Ceràmica: allà va debutar amb l’Espanyol, amb gol i amb victòria, el 19 de gener del 2020.

L’Espanyol assumeix que, per puntuar a la Ceràmica, haurà de marcar algun gol. El Vila-real, tot i el seu potencial ofensiu, no és ni molt menys un equip infal·lible al seu estadi: sis equips visitants han aconseguit empatar-hi, tres hi han guanyat i vuit més n’han marxat amb una derrota. Tots els que hi han guanyat, això sí, han firmat dos o més gols. Només el Granada i el Reial Madrid (amb dos 0-0) han puntuat al feu castellonenc sense marcar.

Solvència trencada

Marqui o no, el conjunt de Vicente Moreno necessita recuperar la fiabilitat defensiva que el va caracteritzar en el primer tram del campionat. Acumula ara 10 jornades consecutives encaixant. "És una dada circumstancial, depèn de l'encert, però és cert que la idea és intentar buscar més porteries a zero", ha admès el tècnic espanyolista abans de visitar el Vila-real. Els blanc-i-blaus han passat d’encaixar 14 gols en les primeres 15 jornades (0,9 gols rebuts per partit) a rebre’n 21 en les últimes 10 (2,1). La pèrdua de solvència és evident, especialment a l’RCDE Stadium. Fins a la jornada 15, només quatre dels 14 gols (un 28%) rebuts havien arribat a l’estadi espanyolista. A partir d’aleshores, 12 dels 20 gols posteriors (60%) els han encaixat a Cornellà-El Prat.

També ha canviat el moment en què l’equip blanc-i-blau encaixa els gols. Fins a la visita del Llevant, a la jornada 16, nou dels 15 gols rebuts (60%) havien arribat a la segona meitat, quan l’equip estava més cansat. Des d’aquell partit, 11 dels 20 gols en contra (55%) han arribat a la primera part. És a dir, que l’Espanyol entra ara pitjor en els partits, però els acaba millor. Tenint en compte totes les jornades de Lliga, la franja de minuts en què encaixa més gols és en el primer quart d’hora de la segona part (nou dianes), seguit de prop per l'últim quart d’hora de partit: a partir del minut 75, l’Espanyol ha rebut vuit gols. Un menys, set, van arribar en els primers 15 minuts.

L’origen dels gols que rep l’Espanyol neix, especialment, per les bandes: 12 van arribar per un atac fabricat pel carril que defensa Pedrosa, mentre que nou van venir per la banda que han defensat Óscar Gil i Aleix Vidal. "La majoria dels gols arriben en accions per la banda, les centrades són una de les accions que més es repeteixen als partits", justifica Moreno, que també ha reivindicat la feina dels seus centrals: "Cabrera i Sergi Gómez són dos dels centrals que més pilotes refusen de la Lliga", ha apuntat. Una desena de gols van arribar després de passades filtrades o contraatacs que van entrar per la zona central. Els blanc-i-blaus, això sí, es presenten com un equip força fiable a l’hora de defensar les accions a pilota aturada: només han rebut dos gols de penal, un en un córner i un altre en una falta.