Anàlisi

Koeman intenta salvar el coll amb extrems (però no s'ho acaba de creure)

Amb Ansu podent sortir des del principi i amb Dest, el tècnic aposta per una fórmula que agrada a Laporta tot i que va acabar el partit abrigant-se

3 min
Dest pugnant amb Gayà

BarcelonaEl Barça continua sense emocionar però almenys, contra el València, va saber sobreposar-se als fantasmes reaccionant al primer gol i sobrevivint als millors minuts del rival quan el marcador encara estava ajustat abans del 3-1 definitiu. Ronald Koeman afrontarà aquest dimecres, contra el Dinamo de Kíev, el partit més decisiu d’una setmana en què s’avalua la seva continuïtat. El neerlandès continua amb el mateix diagnòstic dels mals del seu equip, sobretot en la parcel·la defensiva, però reclamava el retorn d'efectius en atac i, en el primer partit que podia comptar des del començament amb Ansu Fati, va apostar per jugar amb extrems. Així, en el primer examen sobre la seva continuïtat, el tècnic va oferir d'inici una proposta de joc que satisfà Joan Laporta.

Però les principals mancances de l'equip continuen localitzades en l'organització coral i el treball defensiu. Seria injust assenyalar exclusivament la línia defensiva, perquè el focus s’ha de posar en el treball de tot l’equip. Sense Leo Messi, excusat d’aquestes funcions per tot el que aportava en atac, el missatge que ha traslladat Koeman al vestidor és que les tasques defensives són responsabilitat de tot l’equip. Però correspon al tècnic equilibrar els mecanismes i aconseguir el compromís de tots els jugadors i que no es repeteixin algunes de les escenes que s’han viscut els últims partits i que, contra el València, es van tornar a reproduir. Per exemple, Memphis es va despenjar de tant en tant de les feines defensives i també va ser especialment simptomàtica una acció en què fins a dos atacants del conjunt xe van arrencar (a l'altura de la línia del mig del camp) per davant dels defensors blaugranes. Guedes, tapat finalment per De Jong (interior) i Sergi Roberto (lateral dret), va acabar rematant desviat des del vèrtex de l’àrea, mentre que Piqué era el tercer jugador del Barça que va arribar a l’acció.  

Ajustar la pressió és un dels principals reptes i necessitats de l'equip. De fet, el mateix Koeman ho va exposar implícitament quan aquest diari li va preguntar a la prèvia sobre el rol destacat de Busquets amb Espanya i els moments de patiment que acumula al Barça. "La seva qualitat no està en dubte. És cert que com a equip podem ajudar-lo més. Amb el tema de pressió no podem comparar el Barça amb Espanya. Hem de millorar com a equip perquè ell es pugui sentir més còmode. D'això depèn també el seu futur a l'equip", va explicar sense embuts.

L'estadística d'Ansu amb els gols

El desordre defensiu, que ja va deixar despullat l’equip contra el Benfica i l’Atlètic de Madrid, va ser neutralitzat contra el València gràcies a una millora de la producció atacant, però el desgavell continua sense solucionar-se. De moment, Koeman basa una bona part del seu crèdit en recuperar efectius a la davantera. Ansu Fati encara no està preparat per jugar els 90 minuts en una setmana de tres partits tan exigent com aquesta, però va tornar a exhibir el seu olfacte golejador. Segons dades d'Opta, des del febrer de l'any passat l'hispanoguineà ha marcat 11 gols en les seves 16 últimes rematades a porteria a la Lliga, això vol dir un 69% d'efectivitat. També va destacar la seva entesa tant amb Alba com amb Memphis. De fet, la faceta anotadora del neerlandès és la parcel·la que ha de millorar, perquè dels quatre gols que ha marcat dos han sigut de penal. Memphis no veu porteria en una acció de jugada des de la tercera jornada del campionat.

A l’espera que el Kun pugui anar acumulant ritme de joc, Koeman té moltes esperances dipositades en recuperar Dembélé i, conscient de les virtuts de jugar amb extrems, Dest s’ha convertit en l’alternativa al francès i el plantejament, ofensivament, va funcionar millor que quan els laterals eren els encarregats de donar profunditat. Però el nord-americà, al tram final del partit, va acabar més abocat en tasques defensives, tot i que va continuar projectant-se en atac per la seva naturalesa ofensiva. Sobre el plantejament inicial amb extrems, Koeman va defensar que l'aportació de Dest va ser "especialment important" perquè, amb l’Ansu a l’altra banda, podia tenir algú "profund i ràpid" també a la dreta. "Al futbol base de l’Ajax, Dest va jugar d’extrem, així que no és un lloc estrany per a ell”, va afegir. El neerlandès tampoc perd l’esperança de sumar Coutinho a la causa. “Tinc més ganes que mai de ser el millor Philippe”, va dir el brasiler després del seu primer gol de la temporada.

stats