Esports 16/08/2022

Juan Foyth: candidat a solucionar un vell problema del nou Barça

Xavi Hernández no compta amb Dest i vol un lateral específic després de les carabasses d'Azpilicueta

Oriol Cartró
3 min
Juan Foyth, lateral dret del Vila-real.

BarcelonaUn dels talons d’Aquil·les dels últims anys a Can Barça ha sigut el lateral dret. Des de la primera sortida de Dani Alves, el Barça ha intentat buscar un substitut de garanties al mercat, però sense èxit. Quan Alves va abandonar el club, l’estiu del 2016, es va iniciar un procés per cercar el substitut del millor de la història del Barça en la seva posició. Tanmateix, sis anys després, no s’ha trobat el recanvi ideal del brasiler, que va jugar de blaugrana la segona part de la temporada passada en un breu retorn al Camp Nou. Si no se'l va renovar amb 39 anys va ser, en part, perquè Xavi Hernández tenia planificat el fitxatge de César Azpilicueta, una idea que necessita revisió, ja que el defensa navarrès va decidir renovar com a blue, tip d'esperar una oferta en condicions del Barça.

En aquests moments, l'únic lateral dret especialista de la plantilla és un jugador que no entra en els plans dels tècnics. Sergiño Dest, absent contra el Rayo per decisió tècnica, és l'últim nom propi d'una mancança evident durant els últims anys. Ell no voldria marxar, però accepta que el club li busca un comprador per poder millorar les ràtios del fair play i poder dedicar la seva fitxa a un futbolista més del gust de Xavi. En aquest sentit, segons ha avançat Jijantes, el club s'ha reunit aquest dimarts amb els agents de Juan Foyth, defensa dret del Vila-real. L'argentí és el favorit d'una llista amb més pretendents, però el seu cost és bastant elevat i no negociable: 42 milions. Foyth, de 24 anys, té contracte fins al 2026 i és imprescindible per a Unai Emery. El seu perfil de lateral defensiu i polivalent s'ajusta al que Xavi buscava en Azpilicueta. Fins ara, a falta d'un carriler dret específic, l'egarenc combina Ronald Araujo i Sergi Roberto en aquesta posició i té també el comodí de Jules Kounde, que prefereix actuar de central.

Juan Foyth durant un partit de la Champions.

Abans del transferible Dest, l'últim nou Alves que va tenir el Barça va ser Nélson Semedo. Procedent del Benfica per uns 35 milions d’euros, el portuguès estava cridat a ser un bon relleu del brasiler, ja que complia amb totes les característiques per triomfar al Barça. Tot i això, mai va complir com s’esperava i tres anys després va abandonar el club blaugrana per recalar al Wolverhampton de la Premier. El Barça va obtenir 32 milions d’euros pel jugador, de manera que va recuperar pràcticament tota la inversió feta anys enrere.

Unes temporades abans, i per donar-li relleu en els últims anys d’Alves al club, es va fitxar Aleix Vidal, procedent del Sevilla. El vallenc, ara a l'Espanyol fora dels plans de Diego Martínez, va arribar a canvi de 17 milions, avalat per Luis Enrique i una gran temporada al Sánchez-Pizjuán. Finalment, i per no variar amb la maledicció del lateral dret, no va acabar de destacar i va tornar al club andalús abans de provar sort a Cornellà-El Prat l'estiu passat.

A més, en les últimes temporades, la reconversió de Sergi Roberto com a lateral ha pres els minuts i les opcions a jugadors més específics. El de Reus va canviar posicions amb Luis Enrique després d’una necessitat a la defensa i, fins ara, no ha deixat la posició per tornar a ser un fix al mig del camp, ni tan sols amb la llarga llista d’entrenadors que ha tingut el club. Roberto ha renovat un any més amb el Barça i tot apunta que jugarà principalment al carril dret, tot i que Xavi també el preveu com a solució a la medul·lar.

El futur incert de Dest

Dest afronta la seva tercera temporada com a blaugrana, encara que el seu futur al club és molt incert. El nord-americà va arribar l’estiu del 2020 procedent de l’Ajax a canvi de 21 milions fixos i 5 en variables, però no ha acabat mai d’assentar-se com el lateral titular de l’equip, i ha anat intercalant entre titularitats i suplències. El lateral no ha pogut convèncer els diferents entrenadors que ha tingut i té la porta oberta de bat a bat. El seu millor rendiment va ser a les ordres de Ronald Koeman, en el tram de curs que el neerlandès va jugar amb un sistema 3-5-2.

Xavi ja ha deixat clar amb les seves decisions que no compta amb ell per ser el lateral dret d’aquest nou Barça. Tot i que va jugar bons minuts a la pretemporada, als últims partits no va tenir els que altres jugadors que poden ocupar el seu lloc, com Roberto o Araujo, sí que van disputar. Amb tot, ni el reusenc ni l'uruguaià tampoc són a la pole per fer aquesta funció. D'aquí que el club continuï la recerca.

stats