Eurocopa

Itàlia frustra als penals el miracle de l'Espanya de Luis Enrique

Morata falla la pena màxima decisiva després de 120 minuts de bon joc i ocasions contra un combinat 'azzurri' conservador (1-1, 4-2)

4 min
Itàlia celebra a Wembley.

BarcelonaL'Espanya de Luis Enrique no jugarà la final de l'Eurocopa. La proposta de l'extècnic blaugrana, de llarg la més agraïda de tot el torneig, es queda a les portes de lluitar per la glòria continental. Tot i originar més xuts que cap altra, ja va necessitar els penals per eliminar Suïssa als quarts de final. I a les semifinals contra una Itàlia molt conservadora, va merèixer més que l'1-1 amb què van acabar els 120 minuts de partit i pròrroga. Tanmateix, va tenir menys encert des dels 11 metres que davant els helvètics. Morata, autor de l'únic gol dels espanyols al temps reglamentari, va fallar el llançament clau davant de Donnarumma i va servir la rúbrica a Jorginho, que no va errar el cinquè intent dels azzurri, triomfadors a Londres malgrat haver anat a remolc amb la pilota en joc.

Valent de mena, Luis Enrique va sorprendre Roberto Mancini amb una davantera dinàmica sense davanter centre. Els veteraníssims Bonucci i Chiellini s'esperaven ballar d'entrada amb Morata, a qui coneixen perfectament de la Serie A, i van haver de canviar els seus plans per controlar la línia ofensiva formada per Oyarzabal, Dani Olmo i Ferran Torres. La jugada de l'entrenador asturià va servir un domini territorial per a la roja, que va acumular una possessió de pilota propera al 70% contra una Itàlia reactiva en relació al que havia exhibit a l'Eurocopa. Ja ho va avisar Mancini a la prèvia –"nosaltres tenim un estil i ells un altre", va manifestar– i dit i fet: el seu equip va oblidar-se de la construcció de joc pacient i es va haver de centrar en arriscar poc, córrer molt i no perdre boles a prop de l'àrea de Donnarumma.

El flamant nou porter del PSG va intervenir de forma decisiva al minut 25 per evitar el primer gol d'Espanya. Després d'una gran jugada d'atac posicional, Oyarzabal va habilitar Dani Olmo, fals ariet i corcó per a la defensa azzurra, que va rematar des del punt de penal i va provocar una fantàstica estirada de l'hereu de Buffon. Minuts després, l'extrem egarenc, ple de confiança en la seva tercera titularitat a la cita continental, va pecar de gana en una segona aproximació amb perill real per a Itàlia: l'acompanyaven tres homes cap a la porteria oponent i amb els centrals reculant, però va decidir xutar –desviat– abans de trepitjar l'àrea. Tampoc va tenir punteria Oyarzabal al minut 39, quan va culminar una bona passada d'Alba amb una fuetada als núvols londinencs. A una primera part de govern i intensitat dels de Luis Enrique, de nou amb un adolescent com Pedri de cap d'operacions, només li va faltar gol. Tot i això, van a estar a punt de lamentar la reiterada falta de punteria a l'últim sospir abans del descans, quan Emerson va trobar-se amb la creueta d'Unai Simón després d'un bon servei d'Insigne.

Morata, autor del gol d'Espanya i de l'errada clau a la tanda de penals.

La segona part va començar amb el mateix guió, amb Espanya dominant i arriscant i Itàlia protegida i esperant l'errada del rival. Oyarzabal, que seguia generant molt des de la banda dreta, va trobar Busquets a la frontal de l'àrea perquè inaugurés el marcador, però el xut del migcentre del Barça va sortir afaitant el travesser. Minuts més tard, en ple monòleg de la roja, va ser el propi atacant de la Reial el que va provar els guants de Donnarumma. Tot apuntava que els de Mancini, que portaven 32 partits sense perdre, acabarien caient com fruita la madura davant l'embranzida dels de Luis Enrique. Tanmateix, van esgarrapar l'1-0 gràcies a l'error que portaven esperant des de feia una hora.

Tercera pròrroga seguida

Desbocada en atac, la selecció espanyola va acumular fins a nou homes a camp contrari en l'enèsim intent posicional. Jordi Alba va centrar massa tou, Donnarumma va recollir el caramel i va patrocinar una contra que va agafar la defensa espanyola amb el peu canviat. Laporte i Eric García es van fer un embolic a l'hora de rebutjar el perill i Chiesa, que ja havia sigut l'heroi azzurro als vuitens de final contra Àustria, va aprofitar la posició d'avantatge per superar Simón amb un xut creuat.

El gol no va fer justícia als mèrits d'uns i altres, però quedava un món i si una cosa han demostrat els de Luis Enrique en aquesta Eurocopa és la seva capacitat per persistir. Cinc minuts després de l'1-0, a Oyarzabal li van faltar centímetres per rematar una passada de Koke. Al 67, Olmo va tornar a avisar des de la frontal. Morata, que acabaria la nit desolat, havia entrat al 62 per recuperar el pla teòric abans del xiulet inicial. Va ser el madrileny qui, a 10 minuts per al final i Itàlia ficada al seu camp, va igualar el partit després d'un gran teva-meva amb l'omnipresent extrem català, una aposta d'autor de Luis Enrique que surt reforçat de la cita europea tot i no haver vist porteria.

El gol de Morata va esperonar Espanya, però el duel se'n va anar a la pròrroga, la tercera seguida per als de Luis Enrique i la segona dels de Mancini en aquesta Eurocopa. El temps extra va confirmar la pel·lícula del tot el partit. És a dir, possessió, joc i ocasions per a la roja, tot i que sense encert a la porteria de Donnarumma, que es va fer gran per intervenir en un parell d'intents. A l'àrea contrària, Brych va anul·lar un gol de Berardi per fora de joc.

Als penals l'encert va caure de la banda transalpina i Luis Enrique es va quedar a les portes d'un gesta considerable. Tot i això, la seva selecció ja acumula mèrits per ser considerada de nou, i encara que no tingui estrelles ni madridistes, una de les grans d'Europa.