Cristiano treu pit i la seva Portugal serà a la final (2-0)

Dos gols en cinc minuts a la segona part deixen sense resposta als gal·lesos

Toni Padilla
Cristiano, celebrant el primer gol de la semifinal

BarcelonaCristiano Ronaldo tindrà la gran oportunitat de la seva vida el proper diumenge. El jugador nascut a l’illa de Madeira podrà lluitar per donar-li a Portugal el primer títol internacional de la seva història, després de derrotar els gal·lesos per 2-0 a Lió.

Cristiano ha guanyat el duel particular a Gareth Bale, més actiu a la primera part, i intentarà treure’s l’espina del 2004, quan va perdre la final de l’Eurocopa a casa, a Lisboa, contra els grecs. Llavors tenia 19 anys. Ara en té 31 i amb el seu gol contra els gal·lesos s'ha convertit en el màxim golejador de la història de l’Eurocopa, amb 10 gols. Tants com el francès Michel Platini.

L’estadi des Lumiéres, batejat així fent un joc en paraula entre els inventors del cinema, els germans Lumière, qui van treballar a Lió, i la paraula llum, “lumiere” en francès, ha viscut una primera semifinal on Cristiano s'ha fet amb el rol principal, però on les ombres han tingut més pes que no pas les genialitats. Sense Aaron Ramsey, els sorprenents gal·lesos han perdut una mica d’espurna. Bale, massa sol, ho ha intentat durant un primer temps on han estat els homes de Chris Coleman els qui hi han intentat més.

Però Portugal ha seguit el full de ruta amb el que havien arribat a les semifinals: ordre, evitar cedir espais i buscar el cap de Cristiano un i altre cop. Durant el primer temps, el jugador del Reial Madrid no ha guanyay ni un sol duel aeri, topant amb el barbut Collins, situat per Coleman sobre seu durant tot el primer temps. Però a la segona part, el madridista ha guanyat el primer amb una rematada a un córner impecable. Un d’aquells cops de cap on Cristiano, sembla romandre levitant uns centímetres per sobre la gespa. Saltant una mica més, aguantant volant una mica més. I rematant amb violència la pilota, que ha passat entre les mans de Hennessey.

Entre els dits de Hennessey s’anava escapant el somni d’un País de Gal·les que no havia jugat mai una fase final d’una Eurocopa. I no era a un gran torneig des de el Mundial del 1958. Un equip amb un cor molt gran, però que ha tret la bandera blanca quan tot just tres minuts després del gol de Cristiano, un xut del jugador del Madrid l'ha desviat amb la punta del peu Nani, nou fitxatge del València, al fons de la porteria gal·lesa.

Coleman ha modificay el sistema per arribar a la porteria de Rui Patricio, donant minuts a Vokes, Church i Williams. Tres canvis en 10 minuts per intentar remuntar dos gols. Portugal però, va arribar a l’Eurocopa pensant en jugar bé i després de rebre gols a la primera fase, ha prioritzat defensar. Malgrat la baixa de Pepe, substituït amb encert per Bruno Alves, l’equip de Fernando Santos ha aturat cada rampell gal·lès amb calma.

El proper diumenge, contra França o Alemanya, Portugal buscarà guanyar el primer títol, després de tres semifinals en les darreres quatre edicions del torneig. És la gran espina de Cristiano. I encara la porta clavada.