Bàsquet

La dolorosa experiència de Ricky Rubio que va inspirar un jove amb leucèmia

L’Izan Balaña estudiarà el doble grau de CAFE i fisioteràpia després de viure un trasplantament de medul·la

3 min
Ricky Rubio i Izan Balaña amb una samarreta del Barça

BarcelonaL’any 2020, quan la covid-19 va obligar la societat a confinar-se, l’Izan Balaña va ingressar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per tractar-se d'una recaiguda d’una leucèmia. Tenia 17 anys i era la segona vegada que estava contra les cordes. La primavera de 2021, quan estava en una habitació d’aïllament a la planta d’oncologia pediàtrica, després d’haver passat per un trasplantament de medul·la, Ricky Rubio va picar al vidre de la seva porta. El jugador del Barça va utilitzar el telèfon que tenen els pacients immunodeprimits per comunicar-se amb l’exterior per conversar una estona amb ell. Abans d’acomiadar-se, el base va regalar-li la samarreta de Pau Donés amb el lema “Viure és urgent”.

Un dels projectes que l’Izan va explicar a Rubio durant aquella inspiradora conversa es farà realitat al setembre, quan el jove començarà el doble grau de ciències de l'activitat física i de l'esport (CAFE) i fisioteràpia. “Durant la meva recuperació, m’ha acompanyat un fisioterapeuta a Vall d’Hebron, el Dennys Santa Marina, que ha estat un referent per a mi i m’ha animat a estudiar fisioteràpia. Al setembre començo el doble grau i, amb el que aprengui, espero poder tornar el que a mi m’han donat”, diu Balaña.

L’Izan forma part del grup de pacients que ha estrenat el gimnàs de la nova Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El jove va començar fent rehabilitació a la seva habitació i va rebre l’alta com a pacient ambulatori al nou espai. “Fem fisioteràpia respiratòria a l'UCI pediàtrica i seguim durant l’hospitalització dels pacients amb fisioteràpia motora, teràpia ocupacional o logopèdia, i ambulatòria, un cop tornen a casa”, explica la doctora Judit Sánchez Raya, cap de Medicina Física i Rehabilitació.

Ricky Rubio signant una pilota de bàsquet

"Quan vaig visitar l’Hospital Infantil Vall d’Hebron, el 2021, tant jo com l'equip de la meva fundació vam adonar-nos que hi mancava un espai específic per a la rehabilitació dels infants i adolescents, integrat dins del mateix edifici. Des de llavors, ens hem dedicat totalment a fer realitat aquesta necessitat en el projecte més gran i ambiciós que ha portat a terme la fundació fins ara", recorda Rubio, fundador de The Ricky Rubio Foundation.

Abans que l’Hospital Infantil estrenés l’àrea de rehabilitació terapèutica, els pacients ambulatoris s’havien de desplaçar a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats a fer rehabilitació. I el gruix de pacients ingressats feia teràpia a les habitacions. Però el 2021, la Fundació la Caixa i The Ricky Rubio Foundation van signar un acord amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per ajudar a construir una Àrea Terapèutica de Rehabilitació Infantil i Adolescent per a l’Hospital Infantil. "Hi ha moments durs i ser pare et fa empatitzar. Donar esperança i il·lusió omple moltíssim. Jo també vaig passar un moment molt complicat amb la meva mare i vaig veure moltes coses dels hospitals que calia millorar”, reconeix Rubio.

Àgata té 14 anys i va patir un tumor cerebral

El gimnàs pediàtric, que té el joc i l’esport com a elements motivadors, permet atendre un 37% més de pacients l'any i ampliar els horaris a la tarda per facilitar la conciliació. “Hem passat de tractar 540 pacients a l'any a 750”, destaca el doctor Albert Salazar. “Com feien els grecs, hem convertit la rehabilitació i l'exercici en un joc, gràcies a un espai més accessible, divertit i adequat als nens i adolescents”, recorda Sánchez Raya. En total, té 220 metres quadrats distribuïts entre una sala diàfana polivalent per a pacients ingressats i ambulatoris; dues sales per a tractaments individuals; dues sales de teràpia ocupacional i una segona sala polivalent que es pot obrir i tancar, segons les necessitats, on es farà fisioteràpia respiratòria. El seu disseny juga amb la idea d'enfocar la recuperació cap a un entrenament esportiu alhora que sanitari i per connectar els valors de l'esport amb el procés de tractament.

stats