Bàsquet
Esports 16/01/2023

El centenari del bàsquet català reactiva les seleccions absolutes

La Federació aprofitarà el seu segle de vida per programar partits internacionals

3 min
Ferran Aril, president de la Federació Catalana

BarcelonaLa Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) ha anunciat aquest dilluns durant un acte fet a la Pedrera - Casa Milà de Barcelona el retorn de les seleccions catalanes absolutes. L'entitat aprofitarà el seu centenari per tornar a programar partits de màxim nivell. Els amistosos es disputaran en el tram final de la temporada 2022-23, abans de l'estiu.

"Encara no tenim dates confirmades, però el partit de la selecció masculina podria ser l'última setmana de juny i el de la femenina, al maig. Per buscar rival hem d'esperar a que passin les finestres FIBA del mes de febrer. Les aspiracions són importants i ens agradaria un rival europeu. La nostra il·lusió és poder tenir els millors jugadors catalans, tant de la NBA com de l'Eurolliga. Tots els jugadors amb els quals hem parlat s'han mostrat molt receptius", ha avançat Ferran Aril, president de la Federació Catalana. La idea és que el partit masculí es jugui a Manresa i el femení a Girona.

Pere Francitorra durant el seu discurs

Els combinats portaven temps sense activitat. L'últim partit internacional va ser el que el combinat femení va disputar a Fontajau contra Montenegro l'any 2018. La gran fita del bàsquet català es va produir l'any 2002, quan 16.471 espectadors van omplir el Palau Sant Jordi en una nit en què tant la selecció masculina com la femenina es van imposar a Croàcia.

L'últim partit internacional del combinat masculí data de l'any 2005, quan el Pavelló Olímpic de Badalona va acollir un partit entre Catalunya i Cuba. Després, els esdeveniments posteriors no han aconseguit reunir els jugadors de primer nivell. La Copa de les Nacions organitzada amb les federacions basca i gallega o un partit d'un combinat masculí contra Angola són algunes de les últimes iniciatives.

"El 2023 serà un any per disfrutar i celebrar. Hem recorregut un camí que no ha sigut fàcil, però que està ple de reptes. L'emoció és màxima. Aquesta efemèride ens ha de servir per reflexionar", ha explicat Aril. "Encetem un 2023 ple de reptes i il·lusions. El programa d'activitats pretén donar cobertura a tot el territori", ha afegit Pere Francitorra, vicepresident de la FCBQ i president de la comissió del centenari.

La Federació Catalana ha estrenat una pàgina web específica. A més, una exposició itinerant que es posarà en marxa a Vic servirà per repassar la història del bàsquet català. Entre la pluralitat d'actes que es duran a terme, destaca la disputa del Campionat d'Espanya de Seleccions Autonòmiques de minibàsquet, la presentació del Programa Erasmus + Promise de Bàsquet Femení o la realització del Curs d'Entrenador Superior de bàsquet a Catalunya. L'acte, que ha sigut presentat per Olga Viza, ha servit per donar a conèixer la imatge commemorativa i s'ha pogut seguir en directe a través del canal de YouTube de la FCBQ.

"Som el que som perquè durant 100 anys molta gent ha fet un gran esforç amb molta il·lusió. El bàsquet és un motor d'estimulació que batega amb molta força", ha explicat Anna Caula, secretària general de l'Esport. "El bàsquet, més enllà de guanyar o perdre, segueix educant els nois i noies, i això és un pilar central". Monràs, a més, ha volgut enviar una felicitació a tots els presidents que han dirigir l'FCBQ al llarg d'aquests gents anys "i a tota la gent, professional i voluntària, que dia a dia ha treballat pel bàsquet al llarg d'aquests anys", ha dit Josep Monràs, Diputat d'Educació, Esports i Joventut de la Diuputació de Barcelona. "Tenir una federació com la catalana de bàsquet és un orgull", ha recordat David Escudé, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona.

stats