Publicitat
Publicitat

JOCS OLÍMPICS

Pequín reviurà el somni olímpic amb els Jocs d’Hivern del 2022

Serà la primera ciutat a acollir la prova olímpica d’estiu i hivern

La Xina tornarà a organitzar uns Jocs Olímpics. Ho farà només 14 anys després que Pequín organitzés els 29ns Jocs i serà la mateixa ciutat la que, amb Zhangjiakou i Yanqing, tornarà a afrontar el repte. Una reunió del COI a Kuala Lumpur va acollir la votació final, en què la candidatura de Pequín es va imposar a la de la ciutat kazakh d’Almati per un estret marge: 44 vots a 40. El veredicte suposa un reconeixement a la feina feta l’any 2008 i obre la porta a la transformació d’aquestes ciutats a nivell econòmic i urbanístic.

Un altre gran salt endavant

El 2007 Pequín tenia tres línies de metro. El 2008 la xarxa es va ampliar fins a sis línies i un tren que connecta el nou aeroport amb el centre. Avui hi ha quinze línies en funcionament i quatre més estan projectades per estar a punt el 2022 juntament amb un altre aeroport internacional que tindrà la terminal més gran del món, amb 700.000 m. Aquestes xifres són només un exemple de com la Xina aprofita un esdeveniment esportiu internacional per dotar-se d’equipaments i infraestructures de primer ordre. A més, la cerimònia inaugural coincidirà amb la celebració de l’Any Nou Xinès, la festa més important per a la cultura xinesa, cosa que n’augmentarà tant el ressò internacional com el patriotisme ciutadà.

L’elecció, però, no està exempta de polèmica. Una de les crítiques més fonamentades és la de falta de neu. Per bé que el nord de la Xina està acostumat a viure sota zero, no és habitual veure Pequín enfarinat per la neu. Malgrat tot, aquest no ha sigut un impediment com a mínim a l’hora de presentar candidatures. No oblidem que Barcelona es va posicionar per acollir aquests Jocs i, tot i l’oposició de l’actual govern, continua viva la idea de lluitar per l’edició del 2026. Tampoc ha faltat la desaprovació d’ens com Human Rights Watch, que opina que “el COI ha perdut l’esperit olímpic” i que només cal mirar enrere per veure que uns Jocs no han portat canvis en matèria de drets humans.

“Som un país molt important, però al món encara no se’ns veu com a tal”, explica Gao Li, un jove pequinès resident a Sant Cugat. Per a ell, igual que per al govern xinès, Pequín 2022 serà una nova oportunitat per demostrar que la Xina és un país modern, pioner i preparat per als desafiaments del segle XXI.

Uns reptes que també són esportius. Està previst engegar un pla d’educació en 300.000 escoles per acostar els esports d’hivern a més de 400 milions de nens i ja hi ha en marxa mesures per fomentar esports com l’hoquei i l’esquí. Es pretén que més de 300 milions de xinesos del nord trobin en aquests esports una nova forma d’entreteniment i a la vegada es creï activitat econòmica i turisme de muntanya. Tot plegat per reviure d’una manera renovada el lema olímpic del 2008 amb els Jocs d’Estiu: “Un món, un somni”.

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF