Futbol

El primer equip trans del futbol federat: "Canviar-me sense que em mirin les cicatrius del pit és una llibertat molt gran"

El Fénix, amb el nom de la Peña Recreativa Sant Feliu, competirà a la Quarta Catalana a partir del setembre

4 min
El Pol (esquerra) i l'Iker (dreta) són dos dels futbolistes del Fènix.

Barcelona"El que em va atreure del Fénix és el fet de sentir que puc entrar al vestidor i que no se'm quedaran mirant", explica a l'ARA el Pol, un dels jugadors del primer equip de futbol de la història format íntegrament per homes trans que es federarà a l'Estat espanyol. "Canviar-me sense que ningú em miri les cicatrius del pit és una llibertat molt gran", afegeix.

El Pol, quan encara jugava en un equip femení de futbol, havia hagut de patir preguntes i desconsideracions pel seu físic. "Jo ja havia explicat qui era. Després de sortir de l'armari encara no podia jugar en el masculí perquè no tenia el DNI i em trobava que se'm jutjava per part del club, de les companyes i dels comentaris que es feien a les grades. ¿Però havia de passar a jugar en un equip d'homes cis quan tenia com a última experiència les burles dels companys al sortir de l'entrenament?", pregunta en veu alta ara que té 25 anys.

L'Iker, un altre dels jugadors del Fénix, feia nou anys que no jugava a futbol. Ni a la plaça de la seva ciutat, Vilanova i la Geltrú. La pilota va desaparèixer completament de la seva vida. "No em sentia còmode a l'equip on estava per problemes personals i quan vaig intentar una nova presa de contacte amb el futbol ja estava amb les hormones i em feia molta por el que em podien dir des de les grades. En aquell moment, era molt dèbil mentalment i sabia que no ho podria aguantar", explica. Ara té 26 anys i se sent més fort. "La grada no la pots controlar, sentiràs de tot juguis on juguis. Però dins d'un vestidor és molt important no sentir-te jutjat, sentir-te acompanyat i segur", considera.

L'únic problema ha sigut amb un àrbitre

L'aventura del Fénix en el futbol federat començarà al setembre, quan competirà a la Quarta Catalana amb el nom de Peña Recreativa Sant Feliu, l'entitat de la qual forma part. Però els inicis de l'equip es remunten a fa un any i mig, quan l'Hugo, un altre dels jugadors, va fer una crida a les xarxes socials que va comportar que arribessin a aplegar-se en un grup de WhatsApp fins a 30 interessats. El primer entrenament va ser a principis del 2023 en una pista pública de Sant Feliu de Llobregat i, des del setembre passat, l'equip juga en una lliga de futbol 7 no federada als terrenys de l'Escola de Futbol TARR de Barcelona.

Els jugadors i els entrenadors del Fénix.

El Fénix competeix en aquesta lliga amb altres equips compromesos amb el col·lectiu LGTBIQ+ i el Pol i l'Iker asseguren que durant la temporada no s'han trobat cap problema amb els rivals. En canvi, no poden dir el mateix d'un altre integrant del joc. "Un company es va queixar d'una falta", diu l'Iker. "La resposta de l'àrbitre va ser que no es queixés tant, que ja sabia on s'havia ficat i que això li passava perquè el futbol és per a homes i no per a dones", segueix relatant el Pol. El comentari va quedar enregistrat perquè els àrbitres de la lliga porten una càmera i el Fénix va posar una reclamació. L'organització va decidir que aquell àrbitre no tornés a arbitrar l'equip ni tampoc altres partits el mateix dia que el Fénix jugui.

El canvi al futbol federat

L'Àlex hauria d'haver sigut un dels porters del Fénix, però una lesió li impedeix, als 33 anys, posar-se entre els tres pals. L'alternativa ha sigut convertir-se en un dels entrenadors i també en un dels encarregats de preparar psicològicament els jugadors pels perills associats a la LGTBI-fòbia que es poden trobar en el futbol federat. "Aviat començarem a treballar l'aspecte mental", informa. "A mi em fa respecte què pot passar quan siguem visitants", admet, per la seva banda, l'Iker. "Sentiràs de tot i a sobre t'ho hauràs de menjar. L'àrbitre pot parar el partit, però una vegada acabi i l'acta estigui tancada ell ja no és responsable del que pugui passar", afegeix.

El Pol (esquerra) i l'Iker (dreta) a la plaça Universitat de Barcelona durant l'entrevista amb l'ARA.

I exposa un exemple d'una situació que es podria donar durant un partit: "Quan un company meu regategi un defensa i aquest sàpiga a qui s'està enfrontant pot ser que vagi a fer mal perquè ho consideri una humiliació. Això no és un problema d'una persona en concret, sinó de la mentalitat de la societat".

De totes maneres, el projecte del Fénix, tot i que farà una passa cap al futbol federat, no vol centrar-se només en la competició. Sota la Federació Catalana de Futbol (FCF) jugarà amb el nom i la samarreta de la Peña Recreativa Sant Feliu, però la idea és que el nom i la samarreta del Fénix amb els colors de la bandera trans segueixin lluint fora de l'exigència dels resultats esportius. "El Fénix continuarà sent l'espai segur per a qui es vulgui iniciar en el futbol i tenir una competitivitat sana", explica l'Àlex. "Tots nosaltres hem passat experiències similars, malgrat que les transicions mai són iguals. A l'haver compartit això el nostre és un espai molt amable. És com un grup d'amics que no et jutja i en què no has d'estar pendent de si els sembles un noi o no".

El seu objectiu final és que la societat avanci prou perquè projectes com aquest no siguin necessaris. "La idea a llarg termini és trobar aquests espais segurs en equips cis. Espero i desitjo que d'aquí a 20 anys no calgui un equip com el Fénix", sentencia l'Àlex. De fet, el Fénix té la intenció d'agafar jugadors d'altres equips de la Peña Recreativa quan vagi curt d'efectius durant el curs vinent i a la inversa.

stats