Economia 14/07/2023

Villa Cortina, una de les 10 'trophy homes' per més de 30 milions

Està a la venda per 35 milions el xalet que l'empresari tenia a Formentor, un dels pocs d'aquesta categoria: entorn privilegiat i privacitat

5 min
L'Ajuntament de Pollença obligà Cortina a sembrar més pins perquè el xalet no fos tan visible des de la platja de Formentor.

PalmaEl xalet de Formentor que va ser de l’advocat i empresari Alfonso Cortina, conegut com Villa Cortina, es troba a la venda per 35 milions d’euros, segons ha pogut saber l’ARA Balears. De 4.600 m2, amb baixada particular a les tenasses de la mar i mig amagat pels pins, és allò que el sector immobiliari de luxe anomena una trophy home. Es calcula que ara mateix a les Illes Balears n’hi ha més de deu de disponibles al mercat.

“Es coneixen com a trophy homes aquelles propietats que tenen unes característiques molt particulars: estan a prop de la mar o en tenen vistes, es troben en un entorn que afavoreix la privacitat i les ha dissenyades un arquitecte d’anomenada. Per això parlam de cases amb un preu de venda que supera els 30 milions d’euros. M’atreviria a dir que les trophy homes que ara mateix estan a la venda a les Illes no arriben a deu”, comenta Hanz Lenz, director executiu de la immobiliària Engel¬& Völkers pel Ponent de Mallorca.

“Són promotors estrangers que solen fer aquest tipus de cases, i també solen ser estrangers els compradors. La majoria de trophy homes es troben en ubicacions molt concretes: la costa de Calvià i d’Andratx, Son Vida i la península de Formentor”, comenta Lenz, que és nascut a Mallorca i fa anys que es dedica al sector del luxe.

Tot i que els 35 milions de Villa Cortina, dissenyada pel despatx d’arquitectes García-Ruiz, suposen una gran quantitat de doblers, fan curt al costat del que es demana pel xalet anomenat Villa Solitaire, de Son Vida, a Palma. “Fa dos anys que aquest xalet està a la venda per 65 milions d’euros. Això és senyal que els promotors no tenen gaire pressa per vendre’l. Posen un preu molt elevat i ja es veurà si qualcú el compra. Aquest xalet l’ha fet un arquitecte d’anomenada, Matteo Thun, i està en un lloc excepcional. Ara bé, peces immobiliàries valen aquestes quantitats si qualcú està disposat a pagar-les”, reflexiona el responsable d’Engel & Völkers en relació amb aquest xalet que es difon com “la propietat més impressionant de Mallorca”; els seus espais, amb set habitacions i sis banys, es reparteixen per més de 2.000 m2 quadrats construïts en una parcel·la de més de 4.000 m2.

La Fortalesa de Pollença

“L’any passat, la Fortalesa de Pollença es va vendre per 63 milions d’euros. Es tracta d’un immoble històric que està en una petita península dins la badia. A causa de les característiques tan especials, tot i tenir un preu semblant, es fa difícil comparar-la amb un xalet de Son Vida”, argumenta Hanz Lenz, que afegeix que “el preu d’una trophy home sempre serà superior al d’un casal o una possessió, perquè les peces històriques sempre estan subjectes a regulacions especials. No es poden convertir en habitatge tots els seus espais i, a més, necessiten una inversió molt grossa per restaurar-les i mantenir-les”.

Villa Solitaire és una de les excepcions de propietats que publiciten el preu de venda a les pàgines web d’immobiliàries. “De 30 milions d’euros per amunt és molt estrany que les agències difonguin els preus a les seves webs. Les vendes amb preus superiors a aquesta quantitat es duen amb molta discreció, tant per part de qui ven com per part de qui compra. A més a més, se sol exigir un aval bancari. Per això es demana molta de privacitat a les immobiliàries”, comenta l’expert.

Un dels motius que expliquen preus tan elevats per al sector de luxe és perquè hi ha poc sòl urbanitzable disponible en entorns privilegiats a vorera de mar. “Hi ha molt pocs solars a la venda en llocs idíl·lics. Qui vulgui construir una trophy home es trobarà que just pot omplir alguns buits que han quedat en urbanitzacions de la costa. Una altra possibilitat és adquirir una parcel·la amb un xalet antic, esbucar-lo i fer-ne un de nou”, comenta l’agent.

Denunciat pel veí

La manca de sòl urbanitzable en entorns idíl·lics és per ventura l’origen del llarg litigi judicial de què va ser objecte Villa Cortina fa anys. Tot començà durant la mateixa construcció, l’any 2007, quan el veí de la parcel·la, just a 200 metres de distància, denuncià Cortina per suposades irregularitats. El veí en qüestió era José Antonio Martínez Sampedro, de Masampe Holding, que aleshores va dir que l’edifici que es construïa devora ca seva “pareixia més El Corte Inglés que no un xalet”. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va admetre el recurs de manera parcial, basant-se en l’impacte visual i en una coberta que no era de teules, sinó que era plana. Tanmateix, la resolució no exigia esbucar el xalet, sinó que bastava esmenar les mancances detectades.

Cortina es va veure obligat a fer-hi una sèrie de modificacions. Per això, va fer esbucar les cases antigues i originàries que hi havia a la finca i, a més, en modificà els jardins. L’Ajuntament de Pollença li va fer sembrar més pins, que un cop han assolit una grandària determinada fan que el xalet, d’estil modern i de línies rectes, quedi mig amagat. Aquesta és la imatge que es veu des de la platja de Formentor, un dels espais naturals més visitats de les Balears i atracció turística de primer ordre.

L’any 2015, però, quan Miquel Àngel March era batle de Pollença, l’Ajuntament s’afegí al procés judicial. El consistori, aleshores governat per l’exlíder del GOB, al·legà que l’habitatge no tenia certificat de final d’obra, perquè tenia una planta més de les permeses.

La darrera decisió dels jutjats de l’any 2016, però, va determinar que el xalet de l’empresari era legal. El text especificava que, de les tres plantes que tenia l’habitatge, una era un soterrani fet per davall del terreny natural. Per tant, Villa Cortina s’adaptava a la normativa municipal. Just feia falta afegir a la coberta dos aiguavessos de teules de test, cosa que Alfonso Cortina va fer pel setembre de l’any 2016. Ara, per 35 milions d’euros es pot comprar el xalet lliure de litigis i amb les modificacions requerides.

65.000.000 euros

Villa Solitaire, Son Vida

L’arquitecte milanès Matteo Thun es va inspirar en les veles d’un vaixell per dissenyar-la. De quatre plantes i 2.000 m2, es diu que és la propietat més cara a la venda de les Balears.

38.000.000 euros

Villa Pura, Port d'Andratx

Es ven amb el lema de “superant la perfecció” i l’oferta en destaca la “piscina infinita”, de 70 m de llarg, que pareix que s’ajunta amb la mar del Port d’Andratx.

Preu per privat

Punta Prima, Santa Eulària

La seva ubicació damunt un turó en una península privada d’Eivissa fa excepcional aquest xalet. El preu just es dona a conèixer per privat. Supera els 30 milions d’euros.

30.000.000 euros

Villa Eterna, Bendinat

Amb gairebé 600 m2 construïts i orientada al sud, aquesta propietat ofereix vistes a la mar i a la serra de Tramuntana. Té 4 habitacions, 4 garatges, un celler i “jardins de luxe”.

stats