Economia 22/06/2020

Volar de Barcelona a Menorca el primer cap de setmana de juliol: fins a 1.200 euros

El conseller de Mobilitat balear, Marc Pons, reconeix que els preus dels bitllets "no corresponen a la lògica d'un mercat que funciona"

Paula Clemente/ivan Martín
3 min
Vueling cancel·la un de cada quatre vols al Prat per la vaga de pilots

Barcelona/MaóEn plena crisi del sector, Vueling arrenca la temporada d'estiu amb polèmica. El mateix dia que la companyia aèria recupera l'activitat, el problema han estat els preus amb què torna a operar. Les queixes van començar ahir a Twitter, sobretot centrades en els trajectes que connecten Barcelona amb qualsevol de les Illes Balears, encara que l'estrella va ser Menorca: la manera més barata d'anar-hi a passar el cap de setmana vinent surt per 470 euros, però hi ha una combinació que s'acosta als 1.000. Per al primer cap de setmana de juliol, amb Ryanair ja sumat a l'equació, hi ha més combinacions que surtin per 1.200 euros que no que quedin per sota d'aquest preu.

El conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern balear, Marc Pons, ha reconegut aquest dilluns a Menorca que els preus que s'estan posant "no corresponen a la lògica d'un mercat que funciona" i tenen "un punt d'abusius". Reconeix que això no és nou i, sobre l'escalada dels preus per als residents a les Illes, arran del descompte del 75%, ha afirmat que han demanat més d'una vegada a Vueling "que no repercuteixi en el seu compte de resultats ajudes públiques que haurien de beneficiar directament els ciutadans".

En aquest sentit, Pons ha reclamat la intervenció de l'Estat perquè fixi "unes freqüències mínimes i uns preus màxims" entre Menorca i Barcelona, amb un mecanisme d'obligació de servei públic (OSP) com el que hi ha entre les Illes mateix, o entre Menorca i Madrid, tot i que reconeix que aquest "no és un camí senzill" perquè cal l'autorització de la Unió Europea.

Segons la pàgina web de Vueling, volar aquest dimarts mateix de Barcelona a Menorca costa al voltant de 300 euros, només el trajecte d'anada. Dimecres, depenent del vol que es prefereixi, el preu pot baixar fins a 190 euros o pujar fins a gairebé 450, i la primera setmana de juliol aquesta ruta només està disponible si es paguen més de 400 euros. Cal avançar una mica més en el calendari per trobar vols per 115 euros. Però, en resum, comprar aquest dilluns un bitllet per anar a passar el primer cap de setmana de juliol a Menorca costa 450 euros només l'anada. És més barat anar de Barcelona a Roma (el bitllet d'anada aquell mateix cap de setmana surt per 395 euros) i a París (195 euros). Vueling no ha volgut fer cap comentari respecte a aquests preus, malgrat que els trajectes a Menorca ronden habitualment els 100 euros.

A més, els comparadors de preus Skyscanner i Kayak mostren que, de moment, l'única aerolínia que cobreix la ruta és Vueling i que, si el trajecte es vol fer el cap de setmana vinent, la manera més barata d'anar-hi divendres i tornar-ne diumenge surt per 400 euros. El primer cap de setmana de juliol, Ryanair i Air Europa ja hauran començat a operar, però ampliar la llista de possibilitats per cobrir aquest trajecte no implica millores de preu: l'opció més barata per volar a Menorca el divendres 3 de juliol i tornar-ne el diumenge 5 són uns 330 euros, això sí, fent escala a Alacant a l'anada i a Mallorca a la tornada. La resta –combinacions també de vols de Ryanair, Vueling i Air Europa– van pujant fins a arribar als 1.200 euros.

El portaveu de la Plataforma El Transport Aeri Ofega Menorca, Joan Enric Vilardell, assegura que estan "indignats" i que la situació actual "és un escàndol d’aprofitament d’una demanda captiva amb una posició de prevalença del mercat". A la pràctica, el transport aeri a l'illa, diu, "és un monopoli" i critica la manca de reacció per part de l’administració pública. Critica que costi tant posar en marxa un OSP amb Barcelona, "que és la única solució que en aquests moments permet el reglament europeu de tràfic aeri que Espanya va signar en motiu del tractat de Maastricht".

Més de 400 euros per volar a Eivissa

Menorca és la destinació de les Illes amb els preus més elevats, però Eivissa no es queda lluny. Anar-hi demà dimarts mateix, amb Vueling, costa entre 250 i 430 euros; entre 150 i 200 euros divendres vinent i 430 si s'hi va el primer divendres de juliol. Només baixen dels 100 euros, de fet, determinats bitllets entre setmana durant la primera quinzena de juliol. Per anar a Mallorca, en canvi, s'hi veuen moltes més xifres de dos dígits. En aquest cas, anar-hi demà surt per uns 175 euros; per 145 uns altres dies d'aquesta mateixa setmana i per menys de 100 si es vola els primers dies de la setmana vinent. I, excepte determinats vols, la dinàmica es reprodueix la segona setmana de juliol. Ara mateix anar a Mallorca el primer divendres de juliol costa uns 175 euros i tornar-ne el diumenge, entre 75 i 250 euros.

Pot ser que l'escalada de preus "sigui per la baixa demanda o perquè necessiten recuperar-se de tots els diners perduts durant el confinament", comenta un portaveu de l'associació de defensa dels drets dels consumidors Facua. "Al sector no hi ha res que sigui normal: així que tant pot ser que s'estiguin aprofitant de les ganes de la gent de viatjar com que necessitin recuperar diners, però desconeixem els motius reals que hi ha darrere d'aquests preus".

stats