Economia 02/09/2021

Els sindicats alerten de "càrregues excessives" per als treballadors del sector turístic aquesta temporada

Malgrat que la temporada ha estat millor que no s'esperava, asseguren que hi ha abusos i precarietat laboral

2 min
Una cambrera de pis es prepara per començar a netejar una habitació d'hotel.

PalmaEls sindicats CCOO i UGT han alertat aquest dijous de les càrregues excessives de feina que han rebut els treballadors durant aquesta temporada turística. De fet, CCOO Balears ha explicat que "no s'han contractat les persones realment necessàries per a la temporada", fent referència que els treballadors han fet més torns amb més hores de les que haurien d'haver fet. UGT ha reconegut que la temporada ha estat millor que no s'esperava, però que això només ha fet que persistissin els abusos i la precarietat laboral en un sector com el de l'hostaleria.

La secretària d'Acció Sindical d'UGT Balears, Ana Landero, ha destacat que l'augment de processos per prevenir la covid-19 "no s'ha compensat amb un augment de les plantilles, sinó tot el contrari." Segons ha explicat, les empreses miren d'esquivar la situació amb el mínim personal possible, mantenint la resta en ERTO. A més, ha fet afirmacions com que "alguns han utilitzat els ERTO per cobrir una part de la jornada dels seus treballadors i els han obligat a fer feina a jornada completa."

CCOO també ha avisat que molts treballadors "estan firmant contractes per hores quan realment estan a jornada completa, o que estan treballant sense contracte amb l'excusa de la incertesa econòmica generada per la situació." Per això, el sindicat advoca que les empreses compleixin les seves obligacions laborals amb els treballadors i perllonguin les contractacions fins que realment acabi l'activitat turística.

El secretari d'Hostaleria d'UGT a les Balears, José García Relucio, a la reunió amb el Govern i altres actors socials per parlar sobre la valoració de la temporada turística, va donar la seva opinió sobre aquesta i l'allargament. García va explicar que si es reclama qualitat turística "no existirà mai sense qualitat de treball" i va posar com a exemple la difícil situació que estan vivint les Kellys avui dia. A més, també va demanar que es tornàs a instaurar la prestació extraordinària per als fixos discontinus des del primer d'octubre fins al 31 de març.

Les dades de l'atur d'aquest agost han tornat a ser positives, i ja es compten molts de mesos consecutius de baixada d'aquesta taxa i també de recuperació de treballadors en ERTO. Però, alhora, els sindicats han volgut reivindicar els abusos i també "l'absoluta dependència" del turisme de sol i platja a les Balears.

La CAEB mira cap a l'altra banda

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, ha defensat totalment el contrari que els sindicats, dient que "no és moment de generar noves polítiques de treball, sinó que l'Administració dediqui el màxim esforç a donar suport a les empreses." A banda d'això, també ha qualificat l'arribada dels fons europeus de cabdal. Finalment, Planas ha demanat suport "contundent" de manera "indispensable i urgent" per al sector empresarial per part de les administracions.

stats