Economia 18/05/2022

Reunió "sense avanços" entre Habtur i el Govern per la llei turística

La trobada entre el president de la patronal, Antoni Barceló, i el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, ha acabat sense cap acord però amb "menys confrontació"

2 min
Turistes arrosseguen maletes de viatge al centre de Palma.

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit aquest dimecres amb el president d'Habtur, Antoni Barceló, per, a priori, acostar posicions sobre la problemàtica de les places de lloguer turístic que planteja la patronal del lloguer vacacional. Així i tot, segons ha dit Barceló, ha estat una reunió "sense avanços".

D'ençà que es va aplicar el decret llei turístic, Habtur ha estat molt crítica i l'ha rebutjat frontalment a causa de la moratòria que inclou. La llei diu que si una plaça es dona de baixa s'elimina per sempre, durant els quatre anys que dura la moratòria. Per això, segons asseguren des de la patronal, a causa que el seu sector és molt dúctil i transitori pel que fa a l'ús de les cases vacacionals –que en un moment donat poden tenir aquesta finalitat, però anys després canviar per una necessitat familiar, per exemple–, les seves places turístiques acabaran desapareixent perquè, un cop es donin de baixa, no en podran adquirir de noves.

Ara bé, el conseller Iago Negueruela continua defensant el mateix que va dir el primer dia: "La moratòria no afecta les 90.000 places de lloguer vacacional existents a les Illes". Negueruela ho diu perquè sobre aquestes places no s'hi intervé directament, poden continuar funcionant sense cap entrebanc. A més, si es ven una casa amb places de lloguer turístic, també es transmeten en la compra.

Així mateix, el que Habtur reclama amb insistència és que, una vegada acabada la moratòria, si una plaça es deixa de comercialitzar per decisió del propietari s'inclogui dins la borsa de places perquè després una altra persona la pugui comprar i comercialitzar a un altre indret. Però és en aquest punt on la patronal i el Govern xoquen.

Negueruela explica que el 2017, quan es van legalitzar 90.000 places de lloguer vacacional, no es van regular segons la normativa de la borsa de places. Bàsicament, els propietaris no van haver de pagar per adquirir-les, es van legalitzar a partir de la presentació d'una Declaració Responsable d'Inici d'Activitat Turística (DRIAT). Llavors, el que sosté el conseller és que si en el seu moment les places no es van regular segons la normativa de la borsa, mai s'hi podrien reintegrar, "perquè no van ser comprades com la resta d'empreses, que sí que ho van fer a través de la borsa.". Per això, amb llei o sense, un cop donada de baixa una plaça d'aquestes, desapareix per sempre.

"Som transparents, és una primera presa de contacte", ha reconegut Negueruela respecte de la reunió. Alhora, no s'ha anunciat cap altra trobada, i tot i que Barceló ha dit que "l'únic que s'ha cercat és una posició menys de confrontament per intentar arribar a un acord en el futur", ha acabat marxant a la meitat de la roda de premsa sense voler fer més declaracions.

stats