Política 18/05/2022

Zona apta, habitatges plurifamiliars i decreixement equitatiu: els acords d'El Pi sobre el lloguer turístic

"No podem ser a una foto d'una llei que ens ha perjudicat", ha afirmat la gerent d'Habtur sobre el pacte amb els hotelers

2 min
La gerent d'Habtur, Maria Gibert, amb el president d'El Pi, Tolo Gili, i el portaveu parlamentari, Josep Melià

PalmaDesprés de l'acord aconseguit entre la patronal hotelera mallorquina, els partits del Govern i El Pi amb relació a dues esmenes introduïdes pels regionalistes, aquest dimarts la formació presidida per Tolo Gili ha escenificat el front comú amb el lloguer turístic. El Pi ha acordat amb el Pacte la introducció de tres esmenes a la llei turística que afecten el sector de l'habitatge vacacional.

D'aquesta manera, els habitatges plurifamiliars podran renovar la llicència turística sense que els afecti la moratòria, i se salvaran 8.522 places. A més, les tramitacions de zona apta acceptades pels ajuntaments podran adquirir les places turístiques, i un futur decreixement dels Plans d'Intervenció en l'Àmbit Turístic (PIAT) haurà de ser equitatiu entre la borsa de places hoteleres i de lloguer vacacional.

Així i tot, tant els regionalistes com l'Associació d'Habitatges de Lloguer Turístic de les Balears (Habtur) no s'han mostrat satisfets, en una roda de premsa que han fet de manera conjunta. "Ens preocupen molt les 90.000 places adquirides abans del 2017, que a causa de l'alta rotació del sector estan en perill de desaparèixer", ha afirmat Gili. "Per a El Pi serà una prioritat mantenir-les, i és un tema que en futures negociacions tindrem molt present", ha afegit.

Respecte d'aquesta qüestió, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat aquest dimarts en el Parlament que "les 90.000 places del lloguer vacacional que van ser regularitzades el 2017 no desapareixeran". A més, també ha aprofitat per recordar que les places que estaven tramitant el DRIAT es podran licitar i que les places que han de demanar una pròrroga per estar a edificis plurifamiliars també ho podran fer i es restabliran.

Per la seva banda, la gerent d'Habtur, Maria Gibert, ha agraït "la defensa que tradicionalment ha fet El Pi" del sector. Gibert ha insistit que les esmenes aconseguides "no són suficients". "El conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha faltat a la veritat i ens ha mentit quan es mostrava dialogant i deia que es podia solucionar el tema de les 90.000 places", ha criticat la gerent d'Habtur.

Per al lloguer turístic, la llei que regula el sector més gran de les Illes els ha perjudicat "per omissió". "No hi ha hagut cap mesura explícita, però no ens han resolt el problema que teníem des del 2017", ha assegurat Gibert. Amb relació a la fotografia de dimarts passat entre la patronal hotelera, el Pacte i El Pi, ha explicat que "no podem ser a una foto d'una llei que ens ha perjudicat".

Per la seva banda, el Partit Popular ha celebrat "la rectificació per salvar de la moratòria 8.522 places de lloguer turístic". "La presidenta del Govern només encerta quan rectifica i avui en tenim la prova", ha explicat el portaveu parlamentari del partit, Antoni Costa.

stats