Economia 26/08/2022

La Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport exigeix reduir els vols per "viure d'una manera digna"

L'organització s'ha concentrat davant la Delegació del govern per denunciar el model turístic i la saturació que comporta

2 min
Concentració davant la Delegació de govern de les Illes Balears

PalmaLa Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma exigeix a les institucions la limitació de l'arribada de vols, amb la quantitat de passatgers que comporta, i la cogestió aeroportuària perquè els illencs puguin "viure d'una manera digna", ha dit la portaveu de Terraferida, Margalida Rosselló. Consideren que és "antidemocràtic que Aena, que és una empresa pública i dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, decideixi en funció dels seus interessos de l'Íbex 35", ha afegit.

D'altra banda, la plataforma critica el fet que es destinin doblers a fer més infraestructures aeroportuàries i portuàries, en lloc de destinar-los a millorar les necessitats bàsiques de la ciutadania; reiteren "l'emergència social i econòmica", perquè consideren que el fet que arribin més turistes "ens fa més pobres", ha denunciat Rosselló. Per això, exigeixen "responsabilitat política" als governants, un nou pla director de l'aeroport de Mallorca adequat a la crisi ecològica global i el compliment de les declaracions en matèria d'emergència climàtica.

Aquest divendres s'han concentrat davant la Delegació del govern espanyol a les Illes Balears per denunciar que "l'increment de l'operativitat de l'aeroport en un estiu de turisme excessiu ha col·lapsat tots els límits" de l'illa, ha dit el portaveu de la plataforma, Pere Joan Femenia. Critiquen que "amb la pandèmia no ha canviat el model i, a més, s'ha incrementat l'activitat turística que comporta", ha afegit. Han volgut evidenciar que, tot i que es tornin a "batre rècords d'arribada de turistes, ha augmentat l'ocupabilitat hotelera i la pressió social" i, d'altra banda, l'ampliació de l'aeroport implicarà que es passi "de 29,7 milions de passatgers el 2019 a més de 33,8 milions el 2025".

L'emissió de gasos d'efecte hivernacle és una altra reivindicació. Denuncien que el "model econòmic suposa una generació de CO2 que no s'atura de créixer" i recorden que "el 62% de les emissions a les Illes provenen de la mobilitat i el transport". Expliquen que Aena ha calculat que, amb el creixement del nombre de vols i passatgers, les emissions de CO2 augmenten un 15% i les d'òxid de nitrogen, un 17%.

stats