Economia 23/09/2021

La patronal de mitjans i petits hotels nega la massificació, però admet una "concentració turística"

El president de l'associació hotelera, Joan Manuel Ordinas, també ha demanat l'eliminació de l'ecotaxa durant uns mesos

3 min
L'hotel Catalònia Majòrica, a Portopí.

PalmaL'Associació de Petits i Mitjans Hotels de Mallorca ha exposat la seva valoració sobre la temporada turística d'aquest 2021 fins ara. El seu president, Joan Manuel Ordinas, ha explicat que creu que s'ha salvat la temporada, amb una mitjana d'ocupació del 60%, però que tampoc no es poden treure conclusions fora de context. Ha criticat el fet que s'estigui comparant aquesta temporada amb la de 2020, ja que considera que va ser "gairebé inexistent". De fet, s'ha comparat amb el 2019, dient que s'han vist descomptes d'entre el 30 i el 40% per intentar captar turistes. I en aquest aspecte de captació i de valoració de la temporada estiuenca, ha assenyalat que creu que aquest estiu no hi ha hagut massificació turística a l'illa, però sí que hi ha hagut "concentració".

Per Ordinas, l'oci nocturn ha estat un factor diferenciador. Segons ha explicat, el fet que hagi estat tancat ha fet que el turisme que venia a l'illa per practicar-lo s'hagi redirigit al de sol i platja, i per això s'han pogut veure imatges de "concentració turística". Per aquest motiu, ha apuntat que les zones més afectades per la mancança d'ocupació turística han estat Platja de Palma, Magaluf i Palmanova. Per contra, les zones que menys han notat la baixada turística en comparació amb el 2019 han estat llocs com el Port de Sóller i el turisme interior de lloguer vacacional. Així i tot, també ha assegurat que les zones més afectades abans esmentades s'han vist obligades a abaixar els preus entre un 30 i un 40% per compensar la falta d'oferta d'oci nocturn. Globalment, el president de l'associació hotelera ha remarcat que s'han perdut 150.000 turistes russos de "gran poder adquisitiu" per la no aprovació de la vacuna Sputnik.

Alhora, però, el president de l'Associació de Petits i Mitjans Hotels de Mallorca ha reconegut que si no s'hagués tancat l'oci nocturn a les Illes aquest estiu, "probablement", ha remarcat, hauria desembocat en un desastre sense precedents. Malgrat això, no tot han estat flors i violes pel Govern, ja que creu que ha faltat molta flexibilitat a l'hora de fer gestions amb l'ERTO. A més, ha defensat que s'elimini l'ecotaxa durant una sèrie de mesos per ajudar que el sector es recuperar. Ha sentenciat dient que s'hauria d'implementar a ports i aeroports, cosa que per llei no és possible.

Amb relació a les ajudes del Govern per a les empreses i autònoms, Ordinas ha dit que és cert que comencen a arribar, però que ho fan tard. "El Govern ha tardat dos anys a aconseguir unes ajudes per la crisi més gran de la història", destacava. Alhora, criticava fortament les taxes fiscals amb les quals venen carregades les ajudes, ja que, segons el president de l'associació hotelera, comporten entre un 25 i un 30% de la quantitat de l'ajuda. Finalment, també ha destacat la incertesa que envolta els ERTO, perquè pocs dies abans que s'acabin, encara no se sap si s'allargaran ni fins quan.

La temporada i el seu final

Pel que fa a l'allargament de la temporada, Joan Manuel Ordinas no veu tan clar el que diu el discurs del Govern. Segons ha dit, hotels adherits a l'associació ja han notificat que tancaran la primera setmana d'octubre. La presidenta a les Balears de l'Associació Espanyola de Directors d'Hotels, Alícia Reina, ha apuntat que no es poden "tirar les campanes al vol" amb les dades d'aquest estiu i que cal fer molta feina per recuperar l'estiu de 2019. Alhora, també ha posat el focus que després del gran esforç d'enguany per captar turistes d'altres llocs menys habituals per a les Illes, l'any que ve s'haurà de trobar la manera perquè aquests hi convisquin.

stats