Economia 26/09/2022

El Govern manté les previsions de creixement aquest 2022 malgrat l’augment de la inflació

Executiu, patronals i sindicats acorden treballar en mesures per protegir els treballadors aquest hivern

2 min
El portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, després del Consell de Govern.

PalmaEl Govern balear no davallarà les perspectives de creixement econòmic per a aquest 2022 malgrat l'increment de la inflació i les incerteses que generen els efectes de la guerra a Ucraïna. El portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha dit que el balanç d'enguany "serà bo" i que la resta de l'Estat mira el final del tercer trimestre i el quart trimestre "amb més preocupació que nosaltres". En aquesta línia, ha assenyalat que la recuperació "robusta" i la situació de solvència "molt forta" de les empreses illenques permeten ja fer previsions per al 2023. Així i tot, ha assegurat que acordaran mesures amb les patronals i els sindicats per protegir els treballadors i el teixit productiu aquest hivern.

Negueruela ha recordat que els treballadors fixos discontinus tindran menys poder adquisitiu perquè cobraran els subsidis en un context d'inflació i, al mateix temps, ha posat en valor accions com els descomptes al transport públic i la gratuïtat de l'etapa 2-3 anys a les escoletes públiques i de la xarxa complementària. Així, les mesures per als propers mesos aniran orientades a "enfortir la protecció social als treballadors i treballadores i als sectors productius". De fet, el portaveu ha apuntat a la situació econòmica de les famílies europees com la principal preocupació per a l'any vinent.

Per la seva banda, els sindicats han reclamat tant al govern estatal com a l'autonòmic ajuts econòmics per complementar els subsidis dels treballadors fora de temporada. "Moltes persones que han fet feina tindran prestacions i subsidis, però amb la pujada de preus no bastarà perquè puguin cobrir les necessitats bàsiques i viure dignament", ha alertat la vicepresidenta general d'UGT, Francisca Garí. En el mateix sentit s'ha expressat la secretària d'Ocupació i Política Sectorial de CCOO, Yolanda Calvo: "Els fixos discontinus cobraran prestacions amb quantitats petites si es compara amb la pujada de preu de la senalla de la compra".

Mantenir les línies de finançament

Les patronals han demanat que es mantinguin les facilitats per a les empreses per disposar de les línies de finançament a través de mecanismes com els crèdits ISBA. "Les dades d'activitat i ocupació reflecteixen la normalització del turisme, però ens preocupa que les empreses estan patint l'impacte de l'augment dels preus i la incertesa de l'hivern per la guerra i la inflació", ha afirmat la presidenta de la CAEB, Carmen Planas. D'altra banda, ha demanat que es revisin els preus dels contractes públics per la pujada de preus i que els fons europeus arribin amb més facilitat al sector privat. "La temporada ha tingut una activitat que segurament no esperàvem al principi, però els preus desbocats faran que la rendibilitat no sigui com una temporada normal per la inflació", ha afegit el president de PIMEM, Alfonso Rojo.

stats