Economia 09/06/2019

Globalia contradiu els hotelers i considera rendibles els viatges de l'Imserso

Juan José Hidalgo critica la suspensió de la licitació d'aquests viatges a instàncies dels hotelers i diu que "a ningú se l'obliga" a participar en el programa

Ara Balears
3 min
Juan José Hidalgo, president de Globalia

PalmaEl president de Globalia, Juan José Hidalgo, ha defensat la rendibilitat del programa de viatges de l'Imserso en contra dels hotelers, que han aconseguit suspendre provisionalment el nou concurs al·legant que, tal com estava plantejat, els sumia en la ruïna per als pròxims quatre anys, informa Efe.

El Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals ha acceptat les mesures cautelars sol·licitades per la patronal hotelera Cehat, que calcula que, per evitar les pèrdues del sector, el preu per persona i dia hauria de situar-se entorn dels 25 euros, davant l'actual de 22,10 i 22,50 euros.

Hidalgo no comparteix l'opinió dels hotelers perquè "a ningú se l'obliga" a participar en el programa i qui no ho vulgui, "que no deixi el seu hotel per a l'Imserso, que el tanqui i que deixi el seu personal a l'atur tot l'hivern", ha sentenciat Hidalgo. I ha afegit: "Quan hi ha alguna cosa que no m'interessa, no deman que em paguin més".

Així mateix, ha assegurat que els viatges de l'Imserso constitueixen "un negoci rendible", que "ha interessat i continua interessant" a Globalia, que participa en la seva gestió des que es va posar en marxa fa més de dues dècades (actualment, a través de Mundosenior, la UTE que forma juntament amb Barceló).

En el cas que el recurs provocàs retards en el programa, la solució és ampliar un any la darrera concessió i "s'acaba el tema", ha suggerit després de la inauguració de les rutes a Panamà i Medellín d'Air Europa, la divisió aèria del grup.

Evolució de Globalia

Quant a l'evolució de Globalia, l'empresari ha destacat que les divisions majorista i detallista darrerament "no han estat de gran rendibilitat"; enguany són les àrees les que "millor van del grup". Han estat les que han estirat de la companyia molts anys, però la reducció de consum a través de les agències ha obligat a "aprimar-les almenys un 40%", la qual cosa no ha estat gratis, perquè s'han hagut de pagar indemnitzacions.

No obstant això, aquest any "els pressupostos que hi havia per a les agències i el touroperador superen un 20% les previsions d'ingressos i d'acció empresarial", ha afegit.

Per fer front a la volatilitat del preu del petroli, Air Europa té signades cobertures de fins a un 95% per al 2019 i de més del 50% per al 2020, per la qual cosa no els repercuteix, ha indicat.

Hidalgo preveu que l'abril de 2020 estigui en marxa l'hangar previst a Madrid-Barajas, amb un any i mig de retard, després d'invertir-hi 30 milions d'euros. Aquesta infraestructura suposarà la contractació de 400 mecànics. És l'únic tema que el preocupa quan se li demana si té interès en el pla immobiliari d'AENA. "Si hi ha hotels i en tenim un a l'aeroport, encantadíssim, perquè podrem allotjar-hi la nostra gent o passatgers en cas de retards i cancel·lacions. Tot el que són infraestructures al voltant de l'aeroport sempre ens afavorirà", ha dit.

Des que el seu fill Javier va agafar les regnes de Globalia, fa gairebé tres anys, ja han passat pel grup dos directors generals: Pedro Serrahima, que va estar menys d'un any en el càrrec, i Juan Arrizabalaga, que hi va estar sis mesos. Segons Hidalgo, no hi ha més fitxatges i sí una persona de molta confiança, que és el director financer, Miguel Ángel Sánchez, que està al costat del seu fill en les grans xifres. A més, assegura que a ell se l'utilitza "en alguna cosa encara –no gaire, ja–" en la qual creuen que pot ajudar.

Al seu parer, els dos directors generals "no han estat capaços d'encaixar" en el grup, sobretot el segon: "No es pot enderrocar un edifici que jo he fet", ha afirmat. "No podia permetre que s'enviàs a casa tota la meva gent històrica, en la qual confii i que funciona, per dur-ne una altra"; i en aquesta gestió s'ha xocat, perquè una cosa és actualitzar el que no marxa i una altra, canviar i reposar, ha criticat.

Accionistes

Respecte de l'únic accionista que queda fora de la família, Abel Matutes (un 5,14%), ha dit que és "un bon soci" i que ha agafat la planta baixa de l'edifici de Globalia a Pozuelo (Madrid), on "estan com a casa i no hi ha cap problema".

Quant a la intenció del seu germà Juan Antonio de vendre'n el 9,1% que posseeix, Hidalgo ha explicat que estava disposat que el grup l'adquirís en autocartera, però a un preu normal i, si no, "que se cerqui un comprador", encara que haurà de parlar amb ell, ha subratllat.

stats