Macroeconomia

Dubtes sobre l'economia de la Xina: Fitch rebaixa a "negativa" la seva perspectiva

L'agència de qualificació destaca els "creixents" riscos per a les finances públiques del país asiàtic

ARA
2 min
Fàbriques a Weihai, al nord de la Xina.

BarcelonaL'agència de qualificació de deute Fitch ha rebaixat aquest dimecres a "negatives" les seves perspectives sobre l'economia xinesa davant els "creixents riscos" per a les finances públiques del país asiàtic, així com per les incerteses durant la transició per deixar enrere un model de creixement dependent de l'immobiliari. En un comunicat publicat a la seva pàgina web, Fitch apunta, però, que manté la seva qualificació del deute xinès en A+ ("alta qualitat de crèdit"). Aquesta nota s'atorga quan l'agència veu baix el risc d'impagament i valora la fortalesa de les capacitats de pagament.

"Els amplis dèficits fiscals i el creixent deute governamental en els últims anys han erosionat els matalassos fiscals [...]. La política fiscal té cada cop més paperetes per exercir un rol important a l'hora de donar suport al creixement en els pròxims anys, cosa que podria mantenir el deute en una tendència ascendent", indica l'informe. Fitch creu que el dèficit general del govern xinès augmentarà des del 5,8% del PIB del 2023 fins al 7,1% el 2024, la taxa més alta si s'exceptua el 8,6% al qual va arribar el 2020, el primer any de la pandèmia. "Des del 2020, els dèficits han estat alts i s'han situat gairebé al doble de la mitjana de 3,1% sobre el PIB del 2015-2019", destaca l'agència.

Així mateix, el deute governamental general s'elevarà del 56,1% al 61,3%, segons els pronòstics de la qualificadora, que assenyala un "clar deteriorament" respecte a la xifra marcada el 2019, del 38,5%. Altres factors esmentats són els vents en contra per al creixement del PIB –Fitch ho estima en un 4,5% el 2024, per sota de l'objectiu oficial d'"al voltant d'un 5%"– o l'amenaça de la deflació, encara que descarten que aquest fenomen es pugui produir durant un "període prolongat".

Vigilar el deute regional

Segons Fitch, els riscos derivats del deute també podrien augmentar a mesura que les taxes més baixes de creixement nominal del PIB facin créixer "els desafiaments" en el conjunt de l'economia. L'informe també fa una menció específica als canals informals de finançament coneguts com a "vehicles financers de governs locals", a través dels quals les administracions regionals xineses han acumulat una gran quantitat de deute ocult en els últims anys, sobre el qual Pequín ja ha mostrat la seva preocupació.

stats