Economia 02/02/2021

El cost de les mesures anticovid a les Balears supera els 2.000 milions d'euros

Reyes Maroto assegura que el govern espanyol és conscient de "l'extraordinari impacte de la pandèmia en l'economia real de les Illes"

i
Ara Balears
2 min
La ministra d'Indústria, Reyes Maroto

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha explicat aquest dimarts en el ple del Senat que les mesures aprovades per protegir empreses i treballadors de les Balears durant la pandèmia suposen un cost superior als 2.000 milions d'euros a l'Estat. Maroto assegura que el Govern és "plenament conscient de l'extraordinari impacte que estan tenint les restriccions derivades del virus en l'economia real de les Illes", a causa de la seva dependència del turisme, que és un dels sectors més afectats per la crisi sanitària, segons ha explicat.

Segons recull l'Agència Efe, la ministra ha explicat que, des de l'inici de la pandèmia, l'Executiu ha estat atenent les reclamacions de diàleg social del Govern balear i ha destacat, com a principals mesures, els expedients de regulació temporal (ERTO), els autònoms i la prestació per als treballadors fixos discontinus. Sobre aquests darrers, la ministra ha destacat que han aprovat una mesura que suposa una novetat, ja que per primera vegada se'ls bonificaran les quotes de la Seguretat Social els mesos de temporada alta.

Actualment a les Illes hi ha 35.156 treballadors emparats en un ERTO, més de 17.000 dels quals estan sota les noves modalitats, que protegeixen empreses i treballadors obligats a limitar o tancar l'activitat pel covid-19, segons ha explicat la ministra. Més de 14.420 treballadors autònoms han rebut la prestació extraordinària pel cessament d'activitat i més de 17.800 empreses han rebut els avals dels crèdits ICO, ha detallat.

A més, Maroto ha explicat que més de 80.000 fixos discontinus tenen una nova prestació d'atur, una mesura que s'ha prorrogat fins al maig. El conjunt de mesures, ha assenyalat, ha de servir no només per protegir, sinó també per reactivar l'economia. També ha anunciat que ja està prevista en els pressupostos generals de l'Estat del 2021 una dotació de 100 milions d'euros per atendre les necessitats de modernització del model turístic balear, així com per a la diversificació de l'oferta turística.

Vidal alerta sobre els fons voltor

El senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, ha advertit aquest dimarts a la ministra de Comerç, Indústria i Comerç, Reyes Maroto, que "els fons voltor sobrevolen les Balears" en aquesta tercera onada del covid-19 i "convertiran les Illes en una economia devastada". Vidal ha demanat a Maroto en el Senat quina és la situació del pla de xoc integral en suport al petit i mitjà comerç, els autònoms i el sector turístic, que Pedro Sánchez ha promès en diverses ocasions.

El representant ecosobiranista també s'ha mostrat "indignat" perquè les vacunes, l'ingrés mínim vital o els ERTO es converteixin en "una autèntica decepció per a les Illes Balears" a causa de "la ineficiència del govern estatal durant les dues primeres onades" de la pandèmia. Vidal ha recordat a la ministra que tant ella com Sánchez "han embolicat la troca" a la ciutadania "parlant d'una propera reactivació per Pasqua o l'estiu que sembla que es fa difícil". El senador ha carregat contra el fet que Maroto "anomeni pla integral els 20 milions d'euros que ens pertoquen dels fons europeus". "És absolutament ridícul i irrespectuós", ha afirmat.

stats