Agricultura
Economia 21/11/2023

La Conselleria d'Agricultura augmenta el pressupost quasi un 20% i supera els 150 milions d'euros

Simonet ha destacat que el pressupost ordinari de la Conselleria també ha augmentat un 10,7% i passa dels 114.800 euros als 127.000

ARA Balears
3 min
El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, al Parlament

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha presentat aquest dimarts al Parlament els pressuposts per al 2024, que augmenten un 18,7%, en comparació als del 2023, i arriben als 152,2 milions d'euros. Segons ha recollit Europa Press, el conseller Joan Simonet, ha destacat en la seva compareixença que el pressupost ordinari de la Conselleria també ha augmentat un 10,73% i passa dels 114.839.000 euros als 127.159.000.

Pel que fa a les entitats públiques que depenen de la Conselleria, Fogaiba gestionarà 101.429.159 euros, 1,5 milions més que enguany; l'Irfap, 12 milions d'euros, quatre més que el 2023; l'Ibanat, 25 milions d'euros, i el Cofib, 1,92 milions. Així, Simonet ha assenyalat que es tracta d'uns comptes pensats per dotar el sector de les eines necessàries per millorar-ne la rendibilitat, a més de gestionar de manera eficient els espais naturals i treballar més en relació amb la prevenció d'incendis.

51,7 milions d'euros per a la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural

Per àrees, el conseller ha detallat que la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural disposarà de 51,73 milions d'euros. Concretament, es preveu una partida de 541.488 euros, destinats a la millora dels escorxadors a les Balears, i també 1,4 milions d'euros per engegar el Pla Estratègic de Ramaderia, que es podrà veure incrementat quatre milions més amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). Així mateix, ha remarcat que són "fonamentals" els més d'un milió d'euros per sanitat vegetal, control de plagues i, sobretot, per la lluita contra la Xyllella fastidiosa i la partida destinada al desenvolupament de l'estratègia de l'agricultura ecològica "per assolir els reptes que marca la política europea en aquesta legislatura", ha explicat. A més, com a novetat, aquest pressupost conté una partida de 450.000 euros per fer feina en la comissió d'adaptació al canvi climàtic. En matèria de desenvolupament rural, es destinaran 6,2 milions d'euros per a regadius, davant els 4,5 milions d'euros d'enguany, on destaquen els 3,7 milions dirigits al projecte de regadiu amb aigües regenerades que es desenvoluparan a Menorca.

Drons i embarcacions per vigilar les reserves marines: la Direcció General de Pesca disposarà de més de 2,7 milions d'euros

Pel que fa a la Direcció General de Pesca, disposa d'un pressupost de més de 2,7 milions d'euros, que es podria veure augmentat amb un milió més de fons ITS per, principalment, adquirir dues embarcacions per a vigilància; la compra de drons i altres mitjans per vigilar les reserves marines i per a la rampa de Formentera. A més, està prevista una inversió de 179.552,77 euros per al cens visual de peixos vulnerables, a més de 149.500 euros per a la gestió i protecció dels recursos marins. També s'ha inclòs una partida de 250.000 euros per al seguiment dels plans de gestió i pesca recreativa amb la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB).

1,4 milions destinats a la promoció de producte local

En relació amb la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, el pressupost se situa en 1,42 milions d'euros, quasi mig milió dels quals es destinaran a l'estratègia de promoció de producte local. A més, es pretén dotar aquesta direcció amb 1,5 milions més de l'ITS per a noves actuacions, que es consensuaran amb els agents implicats. Aquest 2024, el Fogaiba gestionarà 101 milions, 1,57 milions més que l'exercici anterior, 90.686.959 euros dels quals són fons que es destinaran a ajudes. "Això es traduirà en ajudes que ens permetran continuar donant suport, entre d'altres, al sector lleter en funció del que s'hagi pactat en la mesa convocada amb els ramaders", ha apuntat Simonet.

Per la seva banda, l'Irfap el 2024 tindrà 12,05 milions, davant els 8,45 milions del 2023, un augment motivat, segons el conseller, perquè "està prevista la construcció d'un nou edifici a Son Ferriol que acollirà els nous laboratoris oficials de Sanitat animal, de Lactologia i de Sanitat vegetal". Així mateix, durant l'any que ve, l'Irfap també elaborarà i durà a terme l'Estratègia Balear de Millora del coneixement agrari. En aquest sentit, amb fons ITS, es pretén fer real un centre experimental agrari de referència a les Balears.

55 milions per al control de plagues, malalties forestals i extinció d'incendis

Finalment, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal disposarà de 55,5 milions, sis milions més que el 2023, que aniran dirigits principalment al control de plagues i malalties forestals i a serveis d'extinció d'incendis. També es preveu començar la redacció dels plans d'ús i gestió dels espais naturals i la modificació dels plans d'ordenació dels recursos naturals. A més, s'iniciarà la redacció de projectes tècnics per poder construir, rehabilitar i millorar centres d'interpretació. Així mateix, s'afegiran aproximadament 500.000 euros de l'ITS per aquesta actualització. El Cofib tindrà 1,92 milions principalment per a actuacions de recuperació d'espècies silvestres i control i erradicació d'espècies invasores.

Per acabar, l'Ibanat tindrà uns 25 milions de pressupost, 668.000 més que enguany. A més, s'hi ha de sumar una previsió de fons de l'ITS per a la millora dels mitjans materials. Entre les actuacions previstes més destacades, hi figuren els 552.861 euros dedicats al servei de vigilància i assistència al fondeig per a la conservació de la posidònia i 1,05 milions per a la renovació de la flota finançada amb fons europeus. Les despeses de personal per al 2024 són de 18,9 milions, 293.000 euros més que el 2023.

stats