Economia 10/02/2021

Els bars i restaurants de Mallorca i les Pitiüses continuaran tancats 14 dies més

És la segona vegada que el Govern prorroga aquesta restricció

Catalina Riera
2 min
Un bar de Palma tancat.

PalmaEls bars i restaurants de Mallorca i les Pitiüses continuaran tancats 14 dies més, com a mínim fins dia 28 de febrer, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. Aquesta mesura l'ha comunicada el Govern a representants del sector amb els quals s'ha reunit aquest dimecres. És la segona vegada que l'Executiu prorroga aquesta restricció.

“Ens hem reunit amb agents socials i econòmics per traslladar-los la decisió que durant dues setmanes més no reobrirem el sector de la restauració. És una decisió difícil que afecta moltes empreses, famílies i treballadors. Volem ser molt cauts i tenir precaució a l'hora de fer un procés de desescalada”, ha dit el director general de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Social i Circular, Manuel Porras, després de la reunió.

Un dels motius principals per mantenir aquesta restricció és la pressió hospitalària de l'illa. “Els indicadors sanitaris no són bons, estam en una situació molt complicada i les UCI estan molt carregades. És cert que la situació és diferent de fa un mes, però encara hem de millorar”, ha apuntat.

Cal recordar que aquest sector és un dels més afectats per la pandèmia i fa un mes que té les barreres tancades. Per Nadal el Govern va endurir les restriccions i obligà els negocis a tancar els divendres, els dissabtes i les vigílies de festiu. La resta de dies havien tancar a les 18 h.

Dia 9 de gener les conselleres de Presidència, Pilar Costa, i de Salut, Patrícia Gómez, anunciaren el tancament total dels bars i restaurants a partir de dia 12, amb l'objectiu de frenar l'elevada incidència del covid-19. En un principi, aquesta restricció s'havia de mantenir en vigor fins dia 26 de gener, però el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, anuncià que es mantindria 15 dies més. Avui, l'Executiu ha anunciat aquesta segona pròrroga. “Entenem que d'aquí a dues setmanes tindrem un escenari més positiu per plantejar un procés de desescalada que es farà amb un consens amb els agents socials i econòmics”, ha dit Porras.

Quan l'Executiu va fer públiques les mesures que obligaven a tancar els establiments, el sector de la restauració ja va mostrar malestar: va convocar una manifestació que la Delegació del govern espanyol a les Balears va prohibir a causa de la situació sanitària. Hi participaren 4.000 persones per protestar contra el Govern i demanar la dimissió de la presidenta, Francina Armengol. Una setmana més tard, els restauradors convocaren una segona manifestació contra les restriccions del Govern. Hi participaren un miler de persones a peu i 850 cotxes.

La proposta de CAEB

El president de CAEB Restauració, Alfonso Robledo, ha criticat aquesta pròrroga de dues setmanes. "Entenem la situació sanitària i la preocupació del Govern, però no estam d'acord amb aquesta mesura", ha dit. Robledo explica que la incidència del covid-19 està baixant i davant aquesta situació els "costa molt no obrir". Una de les propostes que fa és tancar a les 18 h i tenir les terrasses obertes. A més, assegura que des de la patronal treballaran perquè el mes que ve "no només obrin les terrasses dels bars i restaurants, sinó també part de l'interior de l'establiment".

stats