Cultura 24/05/2022

Marta Barceló estrenarà a Barcelona una obra de teatre basada en la torrentada de Sant Llorenç

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Principal de Palma col·laboren en la producció de 'Zona inundable', que arribarà a Mallorca el mes de desembre

ARA Balears
1 min
El director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà, i alguns intèrprets de l'obra.

PalmaZona inundable és el text de la dramaturga Marta Barceló que produiran el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Principal de Palma. Una ficció basada en els tràgics fets d'octubre del 2018, quan les pluges torrencials varen provocar inundacions mortals a la zona del Llevant de Mallorca i, especialment, a Sant Llorenç des Cardassar. La peça s'estrenarà dia 6 d'octubre al TNC, on estarà en cartell fins al 6 de novembre.

Dirigida per Marta Gil Polo, els intèrprets seran Isabelle Bres, Marc Garcia, Marc Joy, Pepa López, Vanessa Segura i Àlvar Triay. Arribarà al Principal de Palma el desembre de 2022 i també girarà per diversos teatres de Mallorca.

La directora ha explicat que "els personatges d'aquest document històric ficcionat es troben en el desemparament d'un món contemporani que no sap què fer amb el seu passat, la seva cultura i la seva història. Zona inundable és el títol, és l'avís que ningú va saber escoltar. La imatge principal d'aquest espectacle parteix de la memòria, en mans d'uns arxivers voluntaris que ens ajuden a contar aquesta història, a recuperar una part de la nostra identitat i sentir de nou les veus del passat", ha dit Gil.

Zona inundable s'ha presentat avui a Barcelona, en el marc de la presentació de la temporada 2022/2023 del Teatre Nacional de Catalunya. Carme Portacelli, directora del TNC, ha justificat aquesta coproducció amb Palma per la gran qualitat del text de Barceló i per la necessitat de "compartir la varietat lingüística de la nostra llengua catalana".

A més, Zona inundable planteja algunes qüestions morals com el tractament mediàtic de la tragèdia o si era evitable la catàstrofe o almenys les conseqüències mortals.

Sinopsi

Sant Llis, octubre del 2018. Després de quatre hores de pluja intensa, un torrent es desborda, inunda un petit poble de Mallorca i causa onze morts, diversos ferits i molts danys materials.

Ben aviat es desencadena una onada de reaccions: una explosió de solidaritat sense precedents i una cobertura mediàtica que cada vegada planteja més dubtes. Es podria haver evitat la tragèdia? Van funcionar els protocols d’emergència? Per què es continua edificant als llindars dels torrents?

stats