Cultura 04/01/2022

Les visites d'Es Baluard s'inflen un 48% respecte les del 2020

L'exposició més visitada de l'any ha estat 'Memòria de la defensa: arquitectures físiques i mentals', que es va inaugurar el 26 de març

2 min
Entrada d'Es Baluard Museu.

PalmaEs Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma ha rebut 36.715 visites durant l’any 2021, una xifra que suposa un 48% més de visitants si es compara amb les del 2020. Segons informen des del museu, el moviment de públic va començar a recuperar-se a partir del mes de maig. Durant l'estiu, a més, hi va haver pics de visites rellevants.

L'exposició més visitada de l'any ha estat Memòria de la defensa: arquitectures físiques i mentals, que es va inaugurar el 26 de març i va estar oberta fins al 7 de novembre. Hi va haver 28.700 visites. La mostra partia de la fortalesa que envolta Es Baluard Museu, projectada fa quatre segles per l’enginyer renaixentista Giovan Giacomo Paleari Fratino, per convidar el públic a reflexionar, des de la contemporaneïtat, sobre els motius pels quals es construeixen estructures de defensa a les societats. 

La directora Imma Prieto ha fet les següents declaracions: "Malgrat el fet que continuam amb algunes de les dificultats del darrer any derivades de la pandèmia del covid-19, podem dir que Es Baluard comença a superar la situació millorant la seva dinàmica i concurrència, i aconseguint un major interès per part dels visitants".

Recuperació del públic local

Prieto també destaca la "recuperació absoluta de públic local que s'ha aconseguit en un museu que s’havia mogut en números alts a causa del públic estranger". Es pot demostrar a través de la venda d'entrades, ja que és a partir d'aquest aspecte que s'ha comptat. A més, ha recalcat que el públic local ha participat molt en els programes públics, les conferències i els seminaris. Uns programes que "s’han incrementat un 85% aproximadament”, afegeix la directora.  

Durant l’any 2021, Es Baluard ha presentat fins a vuit exposicions, com són la nova lectura de la col·lecció Personae. Màscares contra la barbàrie, inaugurada a finals del 2021 i que es podrà veure fins al novembre del 2022; les mostres col·lectives Memòria de la defensa: arquitectures físiques i mentals, La utopia paral·lela. Ciutats somiades a Cuba (1980-1993) i Mira a veure si… Poesia experimental i mail art a Mallorca, i les exposicions individuals dedicades a Elena del Rivero, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Lara Fluxà i Toni Amengual.

Així mateix, a l'espai d'art contemporani s'han programat durant l’any activitats culturals i educatives. Han destacat I-CorDes. Institut de Corpologies Deslocalitzades, un programa que reuneix destacats professionals del món de la investigació sobre el cos; diferents jornades i seminaris que partien de la programació expositiva; el cicle de presentacions Llegim juntxs la contemporaneïtat i la continuació de les visites i projectes amb centres educatius, col·lectius en risc i públics familiars.

Laboratori d'idees

L'any acaba de començar, però Es Baluard té un projecte clau que marcarà aquest acabat d'estrenar 2022. Serà Zona de Contacte. Laboratori d'Art i Pensament , una formació dissenyada per la directora de l'espai, Imma Prieto, amb la intenció de convertir el museu en una plataforma d'idees i espai de pensament per "intervenir en els reptes de futur". Hi participaran personalitats que han situat els seus discursos en els grans debats de l'actualitat, com Judith ButlerGuy StandingRemedios Zafra i Yayo Herrero, entre d'altres.

stats