Societat 01/04/2019

"Necessitam crear espais on ens faci ganes entrar"

L'ecofeminista Yayo Herrero fa una crida a canviar el model de pensament

Maria Fuster
2 min
Yayo Herrera

Palma"Necessitam crear espais on ens faci ganes entrar", assenyala l'activista Yayo Herrero, qui posa damunt la taula els beneficis dels grups de suport, dels afectes i de teixir aliances. Així mateix, remarca la importància de visibilitzar la feina invisible de les dones, en les cures, en les tasques domèstiques, feines no remunerades o mal remunerades, i de deconstruir la visió colonial, que no ens permet veure, segons Herrera, que les dones que cuiden la gent gran d'aquí venen dels mateixos països d'on venen els aliments que menjam.

Alhora, creu que és necessari un replantejament de la sostenibilitat. "Les energies renovables no ens permetran tampoc viure com vivim. No hi haurà vols 'low cost' per a tothom, ni aire condicionat, ni cotxes privats", assegura Herrero. Aquesta activista ecofeminista pensa que no és només canviar el model energètic, sinó el model de consum que tenim i sobretot la mirada. "La humanitat, ho vulgui o no, haurà de viure amb menys energia". Per Herrero, no té sentit aquesta escalada de producció sense objectiu. Cal veure quanta energia invertim per obtenir el que volem i també entendre què és el que realment necessitam.

L'antropòloga, qui ha estat convidada a participar en el cicle de Xerrades al Consell de Mallorca, ens recorda que som l'única cultura que estableix un abisme entre els éssers humans i la natura, "com si no en fossin part". A més, parla de la importància de posar la vida en el centre de la política, de l'economia i de la cultura, "perquè totes les persones mereixen viure una vida que valgui la pena viure", diu.

Yayo Herrero reivindica el feminisme per plantejar els reptes de futur. "Quan no sé què fer, em deman com ho faria una feminista?", i qüestiona amb contundència el model econòmic, fins i tot parla de feixisme estructural per descriure les relacions Nord-Sud. De la mateixa manera que critica el sistema econòmic, també ho fa amb el patriarcat, que, diu, ens perjudica a homes i a dones.

stats