Cultura 15/11/2021

Judith Butler, Guy Standing i Yayo Herrero participaran en el programa de formació d'art i pensament d'Es Baluard

3 min
Judith Butler “CAP de nosaltres repararà el món sol”

Zona de Contacte. Laboratori d'Art i Pensament és una formació dissenyada per la directora d'Es Baluard, Imma Prieto, amb la intenció de convertir el museu en una plataforma d'idees i espai de pensament per "intervenir en els reptes de futur". "Els museus han de ser espais generadors de coneixement", ha defensat Prieto a la presentació d'aquesta iniciativa d'aquest dilluns. L'han acompanyada la directora general de Cultura, Catalina Solivellas, de qui ha rebut el suport "des del primer minut", i Berta Sureda, que ha estat la seva mà dreta en l'elaboració dels continguts d'aquesta formació. Personalitats que han situat els seus discursos en els grans debats de l'actualitat, com Judith Butler, Guy Standing, Remedios Zafra i Yayo Herrero, entre d'altres, seran alguns convidats d'aquesta formació. "El programa que hem aconseguit posa Es Baluard Museu al nivell de centres d'art de ciutats de primera línia", com és el cas del Reina Sofía de Madrid, el Tate Modern de Londres o el Pompidou de París.

Zona de Contacte planteja com intervenir en els canvis de paradigma socials des de la pràctica artística. S'abordaran cinc temàtiques: nova institucionalitat, ecologismes, treballs, feminismes i fronteres. Cada temàtica és un mòdul que integrarà activitats de diferents formats. Tots tindran una conferència inaugural (oberta a tothom, no només als matriculats a la formació). El curs (que tindrà un certificat acadèmic gràcies a la col·laboració de l'Escola Universitària ADEMA) es farà els dijous, divendres i dissabtes entre el gener i el juny del 2022. El cost total és de 220 euros: "És un preu que respon a la responsabilitat pública que tenim com a institució, tothom hi ha de poder accedir", ha apuntat Imma Prieto. Hi ha 35 places per mòdul.

Generar coneixement

Entre els participants i les participants dels diferents eixos es troben figures clau del pensament contemporani, l'activisme i les pràctiques artístiques en l'àmbit estatal i internacional com Hito Steyerl, Yayo Herrero, Judith Butler, Banu Cennetoğlu, Remedios Zafra, Guy Standing i Marcelo Expósito, que impartiran conferències inaugurals a l'inici de cada un dels mòduls del projecte, així com a la jornada de cloenda.

La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha explicat que el Govern de les Illes Balears creu en "la necessitat d'abordar les qüestions més importants que configuren l'agenda mundial", especialment després del nou paradigma establert amb la pandèmia del coronavirus. "Ho feim amb un programa inèdit a les Illes, que ens situa a l'altura de les ciutats i museus més rellevants del món. Suposa també una oportunitat per als ciutadans de les Balears, que no hauran de desplaçar-se a altres indrets per rebre aquests ensenyaments i fer un transvasament de coneixements fructífer i enriquidor per a la nostra comunitat".

L'equip docent està format també per Zdenka Badovinac, Mabel Tapia, Yaiza Hernández, Manuel Segade, Jesús Carrillo, Pau Waelder, Ernest Garcia, Margalida Ramis, Luis González Reyes, Arquitectives, Basurama, Ivan Murray, Suely Rolnik, Brigitte Vasallo, Lucía Mbomío, PSJM, Tonina Matamalas, Neus Tur, Sandro Mezzadra, Tania Adam, Marusia López Cruz, Grigri, Carles Bover, Meritxell Esquirol, Ivan Miró, Ernest Cañada, Daniel G. Andújar, María Ruido, Instituto del Tiempo Suspendido i Rafael Borràs.

El programa de LAP reforça la identitat del museu "entès com a organisme viu que genera coneixement a partir del debat sobre qüestions claus del present", defensa fermament Prieto. "Les funcions del Museu han de passar per la responsabilitat compartida amb el seu entorn i context, per això cal que desenvolupem projectes en aquesta línia, perquè des de la ciutadania tinguem eines d'anàlisi i acció col·lectiva sobre les realitats que ens construeixen, però que també podem transformar", afegeix.

Berta Sureda, gestora cultural i col·laboradora en aquest projecte, explica que el programa "vol connectar les pràctiques artístiques i culturals a les múltiples crisis que estam sofrint des de fa dècades", i a la necessitat d'articular polítiques de “reparació”.

Inscripció, descomptes i beques

La reserva de plaça es farà per ordre estricte d'arribada de les sol·licituds a través de la web www.esbaluard.org/ca/lap amb data límit d'inscripció al programa complet fins al 16 de gener de 2022 i fins un mes abans de l'inici de cada mòdul en el cas de les inscripcions per mòduls. Els estudiants tendran un descompte del 40% i del 50% per estudiants i docents de l’Escola Universitària ADEMA, que també ofereix un reconeixement acadèmic com una activitat en un nivell de docència universitària. A més, els Amics d’Es Baluard Museu podràn gaudir d’un descompte del 10%.

D’altra banda, Es Baluard llançarà pròximament una convocatòria de beques per cursar la primera edició del programa amb cinc inscripcions gratuïtes, tres dins l’àmbit de les Illes Balears i dues a escala internacional. A més, l’Escola Universitària ADEMA se suma amb una convocatòria pròpia que integra cinc beques per a estudiants.

stats