Art
Cultura 02/03/2023

Triple commemoració barcelonina de Picasso, Tàpies i Miró

El poeta Vicenç Altaió serà el director artístic de les celebracions

3 min
Les artistes poetes durant l'acte institucionals Picasso 2023/ Tàpies 2024/ Miró 2025

BarcelonaPablo Picasso, Joan Miró i Antoni Tàpies són tres grans artistes del segle XX i tres puntals de les avantguardes. Alhora, no van perdre de vista la cultura popular. Per això l’arrencada institucional al Saló del Tinell de les commemoracions de tots tres que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa i que s'allargaran fins al 2025 va comptar amb la participació de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, que va interpretar La sardana dels desemparats, mentre els responsables de la Fundació Joan Miró, el Museu Picasso i la Fundació Antoni Tàpies, i el director artístic de la commemoració, el poeta Vicenç Altaió, arribaven entre tres artistes i poetes vestits per Rosa Tharrats i portant estendards fets amb canyes. Enguany se celebrarà el 60è aniversari del Museu Picasso i el cinquantè de la mort de l’artista malagueny. El 2024 arribarà la celebració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies, que va néixer el 13 de desembre del 1923, i el 2025 el 50è aniversari de la Fundació Joan Miró. La denominació oficial de les commemoracions és Picasso 2023 / Tàpies 2024 / Miró 2025.

Per a l’alcaldessa Ada Colau, Picasso, Miró i Tàpies són essencials per a Barcelona i Catalunya: “No seríem el que som ni ens entendríem com ens entenem”, va dir l’alcaldessa. A la cloenda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va posar en relleu la “vigència” dels seus llegats i que són un esperó per rebel·lar-se contra les injustícies. “Les veus democràtiques i pacifistes avui denunciarien amb total convicció aquesta nova guerra en territori europeu”, va dir Aragonès, fent referència a la guerra d’Ucraïna.

L’acte, que va ser conduït per la periodista Txell Bonet, va comptar amb l’assistència d’uns 350 convidats, entre els quals hi havia nombroses personalitats del món de la cultura com el comissionat dels actes Picasso 1973-2023, Carlos Alberdi; l’escriptor, editor i gestor cultural Fèlix Riera; la vídua d’Antoni Tàpies, Teresa Barba, i els seus fills, Clara i Toni Tàpies; la presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella; el mecenes Antoni Vila Casas i la directora del TNC, Carme Portacelli. Pel que fa al món polític i econòmic, van assistir-hi la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí; el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, i el cònsol general de França, Olivier Ramadour. 

Colau va destacar el compromís de Picasso, Tàpies i Miró “amb els valors democràtics” i va reclamar, fent una referència velada a les acusacions que Picasso rep com a maltractador, no passar per alt les contradiccions d’aquests artistes però no caure mai “en la cultura de la cancel·lació”. També va recordar que perquè sorgeixin genis com ells tres calen “menys desigualtats, econòmiques i de gènere” i “reforçar tota la cadena de valor de l’art”.

Defensa dels museus públics

El periodista Lluís Permanyer va conèixer tots tres artistes i, mentre els glossava, va provocar els primers aplaudiments de la nit quan va fer una defensa dels museus públics davant la possibilitat que s’instal·li a Barcelona una sucursal del Museu Hermitage. “Deixem les franquícies per al passeig de Gràcia, i defensem aquelles institucions nostres, úniques, de primer nivell mundial”, va dir Permanyer. La segona tanda va arribar quan la poeta Blanca Llum Vidal, abans de la "carta d’amor" poètica que va dedicar a tots tres, va recordar que cap dels tres havia donat l’esquena a la realitat i va explicar que feia quaranta-nou anys de l’execució de Salvador Puig i Antich.

La participació d’artistes en l’acte també va incloure un parlament de Frederic Amat, que va recordar que Tàpies va recollir “la llavor” que havien sembrat Picasso i Miró, i tres lectures de poemes de Paul Éluard, Pere Gimferrer i J.V. Foix per part de les poetes Maria Sevilla i Anna Gual i de l’artista Laia Estruch.

El director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon; la gerent de la Fundació Antoni Tàpies, Anna Saurí, i la presidenta de la Fundació Joan Miró, Sara Puig, van glossar en els seus parlaments les relacions d’amistat i artístiques entre tots tres i van apuntar alguns dels plats forts de les commemoracions, com l’exposició sobre Picasso i Miró que es podrà veure simultàniament als seus museus a partir del 19 d’octubre.

stats