Cultura 02/06/2022

El talent balear marcarà la gala dels premis Max en els seus 25 anys: "Volem que sigui una festa"

Els actors Josep Orfila i Clara Ingold conduiran la cerimònia, que han dirigit Josep-Pere Peyró i Mar Aguiló

4 min
Elena Costa (gerent de Turisme de Menorca), Miquel Àngel Maria (conseller de Cultura del Consell de Menorca), Concha Juanola (regidora de Maó), Catalina Solivellas (directora general de Cultura del Govern), Rubén Gutiérrez (dtor. Gral. SGAE), Josep Pere Peyró (director ceremonia), Rafael Lladó (dtor escenografía) y Miguel Ángel Raió (director de vídeo).

PalmaLes arrels mediterrànies i la cultura escènica de les Balears seran els fils conductors de la gala dels premis Max, que enguany es lliuren al teatre Principal de Maó dilluns dia 6 de juny; és la primera vegada en la seva història que es fan a les Illes, i serà la gala dels 25 anys d'aquests guardons organitzats per la Fundació SGAE. El dramaturg i director escènic Josep-Pere Peyró (Alcúdia, 1959) i la ballarina i coreògrafa de la Companyia Nacional de Dansa Mar Aguiló (Palma, 1987) han estat els encarregats de dirigir i dissenyar la cerimònia, que conduiran els actors Josep Orfila i Clara Ingold. Peyró ha estat clar: "Volem que sigui una festa".

Aquest dijous s'ha presentat en roda de premsa al teatre Principal de Maó. Hi han assistit la directora general de Cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; la tinent de batle de l'Ajuntament de Maó i vicepresidenta de la Fundació Teatre Principal de Maó, Conxa Juanola; el vicepresident i conseller de Cultura del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria; la gerent de la Fundació Foment de Turisme de Menorca, Elena Costa; el director general de Fundació SGAE, Rubén Gutiérrez; i els codirectors de la cerimònia dels premis Max, Peyró i Aguiló (la ballarina hi ha estat telemàticament), el director musical de la cerimònia, Miquel Àngel Aguiló (telemàticament); el director d'escenografia, Rafel Lladó, i el videògraf, Miquel Angel Raió.

La directora general de Cultura del Govern dels Illes Balears, Catalina Solivellas, ha celebrat la col·laboració interdepartamental i institucional. Segons ha dit, això permetrà "visualitzar el talent dels creadors balears, així com les arrels mediterrànies que formen bona part de la cultura de les Illes". Solivellas ha parlat també de l'esforç que ha de fer el sector balear per encarar la situació d'insularitat, "un repte afegit a la seva projecció": "La situació de perifèria no ha de ser un obstacle afegit per projectar l'efervescència i potència creativa que tenim", ha afegit.

La celebració dels premis Max a Menorca no ha estat exempta de queixes, ja que les associacions de professionals de les Balears han estat molt crítiques amb la decisió del Govern.

Josep-Pere Peyró i Mar Aguiló representen dues generacions i móns escènics diferents: la dansa i el teatre. "Organitzar i unificar aquests dos territoris ha estat el nostre treball, per a mi apassionant. Una tasca rica i gens comuna. Agraesc l'encàrrec de la Fundació SGAE perquè ha fet possible aquesta col·laboració", ha destacat Peyró, que ha remarcat que aquesta gala serà "una festa" i un "moment de celebració". El director d'escena i actor feia set anys que s'havia "allunyat" del teatre, i en fa cinc que es dedica als espectacles de petit format: "Dirigir aquesta cerimònia significa tornar al gran format i integrar-me, de nou, en un col·lectiu de creadors després de viatjar en solitari", ha dit.

L'equip de Peyró i Aguiló es completa amb un equip tècnic cformat per professionals exclusivament balears, un fet que des del Govern han remarcat. Són: el director musical de la cerimònia, Miquel Àngel Aguiló; el director d'escenografia, Rafael Lladó; el videògraf, Miquel Angel Raió; la dissenyadora de vestuari, Claire O’Keefe, i Princep Stil en labors de maquillatge i perruqueria. A més dels presentadors, Josep Orfila i Clara Ingold. La companyia balear Blablá Audiovisual s'encarregarà dels efectes de so; Jota Rigo és l'assistent d'escenografia i construcció, i Diego Vilallonga, l'operador de dron.

La tinent de batle de Maó i vicepresidenta de la Fundació Teatre Principal de Maó, Elena Costa, ha agraït a la Fundació SGAE l'elecció del teatre maonès, escenari municipal d'òpera més antic de l'estat espanyol, com a seu: "És una picada d'ullet al gènere líric, de rica tradició en la vida cultural menorquina que es reflecteix en la participació de jove soprano Lorena Bonnín, que interpretarà amb la pianista Patricia Romero Escolta es vent , havanera menorquina de l'any 1966 amb música de José Luís Ortega i lletra de Tòfol Mus".

Músics i ballarins illencs

A les taules del Principal de Maó hi pujarà un cos de ball format per Laia Camps, Alejandro Fuster, Lluís Grau, Laura Lliteras, Irene Tena, Shlomi Mihiara, Mariona Moranta i Yae Gee Park.

Hi haurà actuacions de Júlia Colom i Martin Maximino Leiton; un dels principals exponents del jazz del nostre país, Marco Mezquida; la polifacètica actriu i activista Samantha Hudson i la col·laboració de l'Escola d'Art Dramàtic de Menorca.

Per acabar, també actuarà una banda de música en directe dirigida per l'eivissenc Miquel Àngel Aguiló i constituïda pels músics Xisco Aguiló (contrabaix), Esteban Belinchón (violoncel), Jaume Compte (guitarra, bouzuki, percussió), M. Assumpció Janer (arpa), Catalina Roig (flauta) i Catalina Sureda (violí). A ells s'afegeixen les veus de Lorena Bonnín i Miquel Sergi Gil.

Renovar el compromís

Per la seva banda, el director general de la Fundació SGAE, Rubén Gutiérrez, ha destacat "l'elevada qualitat artística dels artistes de Balears, com es posarà de manifest durant la gala". El vicepresident del Consell de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha incidit en l'ús de la llengua catalana durant el transcurs de la cerimònia, i ha considera que la gala "ha de ser un estímul per renovar el compromís de les institucions públiques amb el nostre teatre i per intensificar i millorar el suport al sector de les arts escèniques de Menorca i les Illes Balears”, ha explicat.

La cerimònia es retransmetrà per La 2 de Televisió Espanyola en directe, pel seu canal internacional i el canal RTVE Play. L'organització compta amb la col·laboració institucional del Govern dels Illes Balears, el Consell Insular de Menorca, l'Ajuntament de Maó, la Fundació Foment de Turisme Menorca i el Ministeri de Cultura i Esport, a través de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM).

stats