Cultura 02/04/2022

Els professionals de les arts escèniques consideren una "broma de mal gust" el pressupost del Govern per a la gala dels premis Max

Des del seu punt de vista, aquests guardons no aporten "res" al panorama balear

3 min
Firma del conveni entre l'alcalde de Maó i el president de la Fundació Teatre Principal de Maó, Héctor Pons i el president de la Fundació SGAE, Juan José Solana.

PalmaEls professionals de les arts escèniques de les Balears retreuen al Govern que presumeixi de celebrar la gala dels premis Max a Menorca, al teatre Principal de Maó, per un cost de 200.000 euros de les arques públiques (140.000 euros del Govern, 30.000 del Consell de Menorca i 30.000 de l’Ajuntament de Maó). En un comunicat, des d'Illescena expliquen el següent: "Les polítiques del Govern de les Illes Balears són molt males d’entendre si els suposam un coneixement del nostre sector i si els suposam la intenció de donar-hi suport".

Els col·lectius de professionals que firmen el comunicat són: l'Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB), l'Associació de Professionals de la Dansa de les Illes Balears (APDIB), l'Associació de Professionals del Circ de les Illes Balears (APCIB), l'Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB) i Illescena, associació d’empreses balears d’arts escèniques.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, va anunciar amb alegria la celebració de la gala dels premis Max a Menorca perquè "són una festa, un lloc de trobada per al sector, un aparador magnífic per a les Balears amb contrastats beneficis publicitaris i econòmics, però no només això", va dir. Precisament, sobre "ser un aparador magnífic", els professionals d'Illescena consideren que només es tracta d'un "aparador turístic": "El cas és que aquests premis no serveixen de res a les arts escèniques de cap de les illes. El nostre aparador natural hauria de ser la FiraB!, el lloc on hauríem de poder mostrar la feina que feim a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera als programadors de fora".

Des del sector critiquen que el pressupost de la FiraB! no tingui un finançament adequat i que passi desapercebuda, un acte que "ben organitzat serviria per donar visibilitat a la feina que feim, la qual cosa es traduiria en feina i un reforçament del sector i, també, suposaria prestigi cultural". També recorden que la Societat General d'Autors d'Espanya (SGAE) és una entitat privada "i centralista": "Recapta moltíssims doblers a les nostres illes, sobretot gràcies al sector turístic i d’oci, però gairebé no hi ha retorn".

Els professionals de les arts escèniques insisteixen que la invisibilitat és el seu major problema, i reclamen al Govern que s'esforci a crear lligams estratègics amb altres comunitats autònomes en l'àmbit del panorama escènic. "Costa d’entendre que el pressupost de la FiraB! no arribi ni al 5% del que el Govern balear generosament inverteix (gasta o dilapida) en esdeveniments privats que no aporten res ni al sector de les arts escèniques ni a cap altre, com ara la gala dels Premis Max o com la dels 40 Music Awards de la cadena Ser".

L'article del conseller

En el comunicat, Illescena fa referència a l'article que el conseller Miquel Company va publicar dia 27 de març, Dia mundial del teatre, al diari Menorca. En el text, Company defensa la celebració dels Premis Max a l'illa, i fa un repàs de diferents polítiques i ajudes de suport a la creació i difusió de projectes culturals. Però els professionals de les arts escèniques hi tenen coses a dir: "[El conseller] Cita tres projectes com els grans assoliments del nostre govern: Fònics, I-Cordes i Map Teatre, projectes que estan prou bé, però, tant per l’envergadura que tenen com pel pressupost que s’hi dedica, són més adequats per a un municipi petit, no per a tot un govern autonòmic".

Per acabar, les associacions recorden i reclamen suport en les competències que són pròpies de la cartera de Cultura del Govern: la circulació entre illes, la projecció exterior i la cura de les indústries culturals.

stats