Cultura 01/12/2023

'Rondaulles': així serà el joc de taula de les Rondalles Mallorquines

Nova editorial Moll va engegar una campanya de micromecenatge que ja ha assolit la fita de finançament per al projecte impulsat per tres professors mallorquins

3 min
El joc de daus 'Rondaulles'

PalmaCom seria poder refer les rondalles les vegades que volguéssim? I elaborar històries completament noves a partir d'elements d'aquests relats? Aquestes són algunes de les possibilitats que permet Rondaulles, el primer joc de taula que conta històries en català a partir del patrimoni immaterial de les rondalles, en la línia del popular Story Cubes, que permet crear històries a partir dels elements que proporcionen uns daus. La iniciativa ha estat impulsada per tres professors de Mallorca: Antoni Caldentey Vicens (Vilafranca de Bonany, 1974), que és el responsable de la conceptualització i la documentació del joc; Pere Antoni Bennàssar Albons (Felanitx, 1975), dissenyador de la web, i Mireia Oliver Dufour (Palma, 1983), que n'és la il·lustradora. La Nova Editorial Moll varen engegar una campanya de micromecenatge –mitjançant la plataforma Verkami– per aconseguir finançament per al projecte, el qual ja ha assolit la fita de 5.500 euros, tot i que encara està obert.

Els impulsors del joc, Mireia Oliver, Pere Antoni Bennàssar Albons i Antoni Caldentey Vicens

"Un dia em varen enviar a fer guàrdia a una classe, i jo contava rondalles als nins. I vaig pensar: 'He de poder contar qualsevol rondalla com vulgui'. D'aquí neix la idea", explica Caldentey, un dels autors de la iniciativa. Així, el docent va començar un procés de buidatge dels relats per conèixer quins eren els elements que més hi apareixien (des de localitzacions, fins a animals o éssers fantàstics) per poder incloure'ls als daus. "Volem que el joc arribi als racons de pràctica lingüística de les escoles. Que hi hagi un racó així a cada centre, que permeti practicar l'oralitat", assenyala Caldentey. Tot i que té un fort vessant educatiu, el joc també s'adreça a joves i adults que vulguin practicar l'expressió oral, grups de conversa, teatre improvisat i aficionats als jocs de taula en general.

El joc consta de sis daus amb il·lustracions de personatges, éssers fantàstics, artefactes, espais i animals extrets de l'Aplec de Rondalles Mallorquines recollides per Antoni M. Alcover. "Permet que les persones puguin entrar en contacte amb les rondalles, connectar amb l'oralitat i la improvisació", explica Tomeu Canyelles, de Nova Editorial Moll, qui també remarca el fet que l'equip que hi ha darrere la iniciativa siguin docents "que volen acostar-se a les aules a través d'una via que no implica pantalles". De fet, es tracta del primer joc d'aquest tipus dissenyat per al foment de la llengua i l'expressió oral. Així mateix, ha volgut posar en valor que també permetrà entendre les arrels d'aquests contes i tradicions. "L'imaginari de les rondalles connecta amb la nostra manera de ser", expressa.

La capsa del joc, que inclou sis daus
Cada dau presenta una il·lustració d'elements extrets de les Rondalles

La previsió és que, una vegada assolit el finançament, els jocs es comencin a enviar a tots els usuaris que hagin fet una aportació a principi de gener. Cal tenir en compte que les 'recompenses' varien en funció de la quantitat que hagi donat cada usuari. A més del joc físic, la iniciativa té una pàgina web que inclou recursos didàctics per crear històries, com ara fórmules d'inici i de final, parts d'un conte, temps verbals o connectors. "És el suport per aprendre a relatar bé les rondalles", assegura Caldentey en relació amb la web, que també inclou un llistat de totes les rondalles on apareixen els personatges dels daus. En aquesta línia, el professor remarca que han pogut accedir a totes les il·lustracions de les rondalles, fins i tot les històriques, les quals han inclòs a la web i que per primera vegada estaran en obert. "Volem renovar el concepte de les rondalles i interioritzar-ne el rerefons i el missatge que duen. Aquest joc possibilita connectar amb nous perfils que podran conèixer les rondalles de moltes maneres", conclou Canyelles.

Antoni Caldentey en una de les demostracions que es varen fer del joc, amb daus més grans
stats