Mitologia de les Balears
Cultura 13/10/2023

Deu éssers mítics de les Balears que potser no coneixes

Maria Enganxa, Bernat Cinc Claus i el Peix Nicolau són alguns dels personatges que formen part de la tradició i el folklore illenc

4 min
Una escena de les 'Rondaies mallorquines d'en Jordi des Racó'

PalmaEl folklore i el rondallari de les Balears és ric i parteix d'innumerables orígens, molts ja perduts en el temps o que han perdurat reproduint-se només oralment. Antoni M. Alcover i l'arxiduc Lluís Salvador són els grans noms que recolliren aquesta part de la cultura popular centrada en els éssers mítics de la imatgeria popular i de les persones que els pateixen o se'n beneficien. L'ARA Balears ha consultat diverses fonts i ha parlat amb la llicenciada en Filosofia i Lletres i doctora en Filologia Catalana Caterina Valriu, que està especialitzada en literatura oral, els contes populars i les llegendes i ha escrit nombroses publicacions centrades en els mites de les Balears; la darrera, Maria Enganxa (2023, Disset Edició), un conte que dona una volta a la tradició.

Maria Enganxa

Maria Enganxa és un personatge l'origen del qual es perd en el temps. Darrerament ha viscut un auge de popularitat. Una de les versions explica que és una dona d'aigua que viu en pous i aljubs. A la nit, atreu els nins amb una veu melodiosa i els atrapa amb el seu ganxo. La geganta que encarna aquest personatge s'ha fet popular d'ençà que va començar a amenitzar les festes de Felanitx el 2006.

La portada de 'Maria Enganxa' de Caterina Valriu i Petra Pericàs.

Gall de foc

Se sap poc del gall de foc. La llegenda diu que és una au flamígera que es pot albirar a Puigpunyent. Sol cantar a l'alba i després es torna a amagar.

Dimonis boiets

Els dimonis boiets són dimonis propis de les Illes Balears. Qui aconsegueix veure'ls només pot veure una terbolina de fum negre, de la qual sobresurten banyes i coa. A Mallorca, se'ls coneix com a boiets; a Eivissa i Formentera, com a fameliars, i a Menorca, com a follets. Si els seus amos no els donen feina, es dediquen a fer trastades.

Els dimonis boiets en una escena del videojoc educatiu 'Illa dels Tresors'.

Bernat Cinc Claus

Hi ha versions de la llegenda que deixen escrit que Bernat Cinc Claus (o Cinclaus) era un gegant que vivia a Santanyí, amb poders per controlar el temps i que tenia tracte amb cinc dimonis boiets que li guardaven cinc claus d'or que –sense que els dimonis ho sabessin– donaven accés al seu tresor. Estava enamorat de Maria Ramis.

Els gegants són uns dels protagonistes de les rondalles mallorquines.

Maria Ramis

Maria Ramis era una geganta molt intel·ligent i molt forta. Una de les llegendes diu que Maria era una geganta que duia pedres de tres en tres de la murada mil·lenària del poblat talaiòtic del Bauç per a la construcció de la Torre de l'Almuina, de la possessió del Rafal dels Porcs a Santanyí, que estava construint Bernat. En una d'aquestes versions Maria era un ésser mig femella mig mascle. Estava enamorada de Bernat Cinc Claus.

Dimonis de tota mena també protagonitzen les rondalles.

Cases de por

Les cases de por no són exactament éssers. Eren llars o altres indrets on els valents i aguerrits anaven a dormir i sortien morts de por pels fenòmens inexplicables que hi experimentaven. Finalment, una persona arribava i desemmascarava l'origen de la por. Podien ser ànimes torturades, ànimes en pena, condemnades per haver-se portat malament en vida.

El Peix Nicolau

El Peix Nicolau era un nin mig humà mig peix, molt documentat a Sicília i al nord d'Àfrica. Una de les seves llegendes diu que Nicolau era un nin a qui li encantava jugar a la mar i que un dia, sa mare, cansada que no estudiàs, li va dir: "Mal tornassis peix". En aquest moment, Nicolau es va començar a transformar en una criatura amb mig cos en forma de peix.

El Peix Nicolau.

Pep Cocou

Ben igual que un superheroi de l'actualitat, Josep Rosselló –conegut com a Pep Cocou– era un forçut de Santa Margalida. Tenia la força d'una somera llaurant, es podia inflar tant que podia rebentar la seva camisa i podia arrancar arbres amb la mà i fer tota mena de proeses. Era considerat l'home més fort de tot Mallorca.

La bubota

La bubota és un fantasma que vaga pels cementeris i altres indrets de Mallorca. Normalment, resten estàtics i invisibles, però quan es mouen per espantar la gent, es tornen semitransparents. Van cobertes de llençols blancs. La bubota negra o el bubú està especialitzada a espantar infants i té l'aparença d'un ninot negre. D'aquí ve l'expressió popular a Manacor: "Ara ve el bubú!"

Una bubota participa a la Nit de la Bubota a Santa Maria.

Barruguet

Els barruguets –nom que podria provenir de les paraules barrufet i berruga– són criatures molt petitetes i inquietes que viuen als forats de les parets i als pous de les llars d'Eivissa i Formentera. Són lletjos i molt forts. El seu modus vivendi és, principalment, fer entremaliadures.

Una escena de les rondalles mallorquines.

Aquests només són deu exemples, alguns més arrelats a la imatgeria popular i altres, potser, més desconeguts. Però les Illes estan poblades de tota mena de criatures fantàstiques: mopis, bous flamejants, gegants de tota mena, dimonis, dracs, coques...

stats