Cultura 05/08/2021

Les llegendes de Mallorca, a un sol click (i una suadeta)

El concurs Volta Mallorca que es fa a través de l'aplicació Illa de Tresors promou el coneixement del patrimoni llegendari

2 min
Imatge del mapa de Mallorca amb tots els personatges llegendaris.

PalmaExcursionistes, senderistes, persones interessades en la cultura popular: Illa dels Tresors és la vostra aplicació, i Volta Mallorca, el vostre concurs. Per fomentar i promoure el descobriment del patrimoni llegendari, la Fundació Mallorca Literària ha engegat certamen Volta Mallorca, que es fa a través de l'app Illa dels Tresors. Una iniciativa engrescadora pensada especialment per a públic infantil i familiar, però que pot usar qualsevol que vulgui posar-se a prova –de fet, qui ho hagi provat veurà que és per entretenir-s'hi una bona estona.

El joc, creat el 2018, és una proposta digital apta per a dispositius mòbils (Android i l0S) i la descàrrega és gratuïta. El desenvolupament del joc consisteix a superar deu aventures destriades per tipologia (de gegants i dimonis, històries de por, pirates..) i aconseguir trobar els deu trossos de mapa que donen a conèixer on hi ha localitzades les llegendes de Mallorca. D'aquesta manera, amb els personatges llegendaris descoberts, Mallorca tornarà a ser l’illa dels tresors. A més a més, el joc inclou un sistema de geolocalització per alliberar els personatges en el lloc exacte on se situa la seva llegenda. Des de la Fundació Mallorca Literària expliquen que "primer s'ha de jugar en família per descobrir quins personatges de llegenda hi ha al territori i després es fan les excursions per alliberar-los del joc".

Volta Mallorca és una proposta per explorar la geografia de l’illa a partir de l'imaginari col·lectiu. Hi ha dues modalitats de participació: individual i familiar. En la modalitat individual, Volta Mallorca és un joc mixt: cal registrar-se al joc amb una nova partida, superar totes les aventures i anar a la localització exacta de deu personatges per tal d'alliberar-los.

En la modalitat familiar, el concurs es fa anant a deu localitzacions de llegenda per tal d’alliberar-ne els personatges. També s'ha de compartir una fotografia de grup de l'expedició, a través d'alguna xarxa social (lnstagram, Facebook, Twitter), i anomenar la Fundació Mallorca Literària i l'etiqueta #illadelstresors.

Hi ha obsequis per a totes les persones que participin en Volta Mallorca i, a més, entre totes les participacions, hi ha el sorteig d’un gran premi: un cap de setmana en família a una altra illa màgica. Tota la informació es pot trobar a les bases del concurs.

Illa dels Tresors

Illa dels Tresors és un projecte que presenta una selecció de relats de llegenda reescrits i transmesos per l’especialista Caterina Valriu; una col·lecció de personatges il·lustrats pel dibuixant Max; una cartografia de llegenda que senyalitza prop de 120 relats llegendaris sobre el mapa de l'illa; tota una aventura en format de joc digital, i també una col·lecció de recursos audiovisuals integrats (vídeos il·lustratius i locucions dels relats orals) orientats a transformar el llegat d’arrel en un material animat contemporani, en formats adients als paràmetres de consum cultural i educatiu dels infants del nostre temps.

stats