Cultura 25/02/2021

Recuperen restes de 44 víctimes del franquisme al cementeri de Porreres

Aquest municipi es caracteritza per ser el lloc on s’han trobat més fosses

2 min
Imatge aèria de cinc fosses de Porreres

S'han recuperat restes de fins a 44 víctimes de la repressió franquista al cementeri de Porreres. Durant aquesta segona fase d'excavacions, que va començar dia 8 de febrer, l’equip tècnic d’Aranzadi ha exhumat fins a 44 víctimes de les cinc fosses ubicades a la part central del cementeri. L'any 2016 es varen recuperar restes de 49 persones; així, entre les dues fases, del cementeri de Porreres s'han exhumat 93 persones. Segons la documentació històrica, s'estima que hi hagué aproximadament 120 persones represaliades. Totes les víctimes localitzades són homes, d'entre 20 i 50 anys, tot i que alguns són més grans.

Porreres es caracteritza per ser el lloc on més fosses s’han trobat i, a més, són osseres on hi ha més d’una víctima, ja que són múltiples. En total, s'han excavat 13 fosses a Porreres. Durant les tasques iniciades a principi de febrer, es varen localitzar quatre fosses més, situades davall el bloc de nínxols i capelles que hi havia al centre del cementeri i que es va esbucar fa uns mesos. Totes segueixen les dues línies de fosses descobertes l’any 2016, tal com ha repetit en cada comunicació la directora de l’excavació, Lourdes Herrasti.

Imatge aèria de les fosses excavades al cementiri de Porreres
Jesús Jurado i Juan Pedro Yllanes, aquest dijous, al cementiri de Porreres

Com s'ha anat explicant setmana a setmana, a les fosses s'hi han trobat alguns objectes personals de les víctimes. Des de peces de roba d’abric i calçat fins a mines de llapis, un tinter, un plomí, tabaqueres, caixes de pastilles contra la tos de diferent procedència, filtres de tabac i elements d'higiene personal.

A la fossa número 5, a la qual ja s’havien documentat sis individus en les excavacions de fa quatre anys, finalment s’han pogut recuperar les restes de nou persones. De la 10, que es va trobar davall una placa de formigó armat, s’han recuperat vuit cossos. De la fossa 11, ubicada davall el bloc de nínxols, s’han pogut recuperar 12 individus. De la fossa que està devora la 5, la 12, s’han exhumat nou individus. Per últim, de la 13, també afectada per un bloc de formigó, s’han recuperat les restes de sis víctimes més.

Les construccions posteriors que han afectat les fosses han condicionat i limitat la feina de recuperació de restes en aquestes osseres. Segons han anunciat des de l'equip tècnic, l’estat de conservació de les restes òssies és bo, en general; no obstant això, les víctimes localitzades en els nivells inferiors de les fosses estan més deteriorades.

Sembla que gran part de les víctimes trobades al cementeri de Porreres prové de tretes de les presons de Can Mir i Bellver, fetes entre els mesos de gener i març del 1937. També podria ser que algunes persones fossin conduïdes al municipi directament dels seus pobles d’origen.

stats