Cultura 17/02/2021

Els arqueòlegs troben cossos davall els primers a dues fosses del cementeri de Porreres

Ja s'han exhumat les restes de 12 represaliats, i aquest dijous comencen les tasques d'anàlisi arqueològica i la documentació dels objectes trobats

2 min
Excavacions al cementiri de Porreres

Al cementeri de Porreres hi ha cinc fosses obertes; i se sap que hi ha, com a mínim, uns 20 individus. Ja se n'han exhumat 12 cossos, trobats en tres de les fosses que s'estan excavant. A més, s'ha confirmat la hipòtesi de l'equip d’Aranzadi de l'existència de més cossos davall de dues de les osseres obertes. A la fossa número 5 s'hi han detectat dues víctimes més, com a mínim, i també a la número 11. Els dos nivells de difunts estan separats per un munt de terra. Les altres dues osseres estaven massa afectades per la placa de ciment armat que s'hi va trobar i les tasques prèvies a l'excavació i exhumació de cossos s'han allargat. En general, l'estat de conservació de les víctimes és bo, menys en un cas (de moment), ja que les restes s'han disgregat arran del deteriorament de la vestimenta. Tal com ja es va dir dilluns, tots els represaliats localitzats són homes.

Els arqueòlegs han explicat que s'han documentat lesions per arma de foc, i a la fossa 10 hi han trobat casquets de bala, com ja van anunciar dilluns. Aquesta troballa permet deduir que els afusellaments van executar-se al mateix cementeri. El de Porreres es caracteritza per ser el lloc on més fosses s’han trobat i, a més, són osseres on hi ha més d’una víctima, ja que són múltiples. A banda dels casquets, destaquen alguns objectes, com una pinta, una clau i una capsa de pastilles per a la tossina. L’any 2016 ja es va trobar aquest tipus de capsa per a la tos.

Arqueòlegs treballen en una fossa del cementiri de Porreres

Aquest dijous comencen les tasques de laboratori, l’anàlisi antropològica i la documentació objectes que s’han trobat fins ara a les fosses. Es tracta d’extreure dades que puguin beneficiar la identificació de les víctimes. La roba d’hivern que s’ha trobat indica que les víctimes d’aquestes fosses eren presoners de Bellver i Can Mir, i que els seus assassinats es van cometre durant les tretes dels mesos de gener i febrer de 1937. Tot i així, l’antropòloga de l’equip de tècnic d’Aranzadi Almudena García ha dit que hi podria haver víctimes del mes de març.

stats