Cultura 10/02/2021

Una plataforma de formigó de 55 centímetres tapava la fossa número 5 de Porreres

Les màquines excavadores han hagut de centrar-se aquests dies en eliminar aquesta placa de ciment

2 min
Tècnics treballen a la fossa número 5 de Porreres

L'equip tècnic d'Aranzadi s'ha trobat amb una plataforma de ciment de 55 centímetres, que es trobava damunt del bloc de nínxols i capelles de la fossa número 5 del cementeri municipal de Porreres. Per això, aquests dies s'han dedicat a eliminar-lo, una feina que ha resultat molt més complicada del que esperaven. La directora de l'excavació, Lourdes Herrasti, ha explicat aquest dimecres que el bloc de ciment ha sorprès l'equip "per la seva solidesa".

Les màquines excavadores han hagut de centrar-se en l'eliminació d'aquests 55 centímetres de formigó armat, una base "molt diferent de la que s'havia localitzat fins ara a la resta de blocs de nínxols i capelles excavats", ha comentat la directora, que ha recordat que ara tocarà veure si la cimentació ha pogut afectar les possibles fosses que hi hagués en aquest indret. 

Una vegada retirada la plataforma de ciment, s'han iniciat les tasques d'excavació de l'equip d'arqueòlegs. La profunditat d'aquesta placa ha estat molt més gran del que s'esperava inicialment.

Pla de fosses 2018

Les tasques d'excavació i exhumació que s'estan fent al cementeri de Porreres formen part del Pla de fosses 2018 del Govern de les Illes Balears, adjudicat a la Sociedad de Ciencias Aranzadi. El pla d'actuació, aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, se centra en l'excavació de la fossa número 5 i en la localització de noves fosses que hi pugui haver davall d'aquesta.

La intervenció és la continuació de la duta a terme el novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, 14 de les quals varen ser identificades, i les restes es varen retornar a les famílies. En aquella intervenció es varen localitzar nou fosses comunes, que varen ser excavades totalment, a excepció de la fossa número 5, que es trobava davall del bloc de nínxols construïts a la part central de la parcel·la, que podria contenir, almanco, sis individus.

stats