Llibres
Cultura 28/05/2024

La primera edició dels premis Llibreters de Mallorca, entre les novetats de la Fira del Llibre de Palma

Aquest divendres s’inaugura la quaranta-dosena edició de la fira que estarà oberta fins diumenge, dia 9, quan se'n farà la cloenda amb una edició especial del programa ‘Jo en sé + que tu’ d’IB3 Televisió

2 min
Presentació de la 42a edició de la Fira del Llibre de Palma al passeig del Born.

PalmaLa quaranta-dosena edició de la Fira del Llibre de Palma inclourà per primera vegada els premis Llibreters de Mallorca, un reconeixement que des del Gremi de Llibreters volen fer als millors llibres publicats durant els darrers dotze mesos. “Cada llibreria ha proposat tres llibres en les diferents categories –català, castellà, no ficció, infantil i juvenil i local– i s’han fet dues rondes de votacions”, ha explicat el president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Miquel Ferrer, qui ha volgut subratllar que aquests guardons han de servir per “reforçar el paper dels llibreters com a prescriptors” i per “reivindicar el vessant humà de tota la feina que envolta el sector del llibre”. Els guanyadors es donaran a conèixer durant la gala de cloenda que es durà a terme diumenge, dia 9 de juny i que inclourà una edició especial de Jo en sé + que tu, el programa d’IB3 Televisió presentat per David Ordinas, que tindrà la participació de tres equips d’escriptors, lectors i llibreters. 

Entre els objectius d’aquesta nova edició de la Fira, que torna a fer-se on sembla que serà ja la seva seu definitiva, al passeig del Born, s’hi troba “recuperar aquest espai emblemàtic com a punt de trobada per als ciutadans”, segons ha explicat Ferrer, a més de “fer la fira més atractiva per als lectors i dotar-la de contingut”. En aquest sentit, es recupera el descompte del 5% en totes les compres, que durant els darrers anys no s’havia aplicat i s’ha incorporat un lema que servirà de fil conductor: 'Menys algoritmes, més llibreters', amb la voluntat que diferents activitats i propostes de la Fira hi estiguin relacionades, entre elles una taula rodona d’intel·ligència artificial i creativitat que es durà a terme divendres, dia 7 de juny. Just una setmana abans, aquest divendres 31 de maig, a l’escenari ubicat a la plaça de la Reina es farà l’acte inaugural amb el pregó a càrrec de Llucia Pietrelli i l’actuació en directe de Joan Miquel Oliver. 

De la influència d’Ibáñez a l’any Estellés

Entre els convidats que conformen la programació d’enguany s’hi troben l’escriptora Sara Barquinero, autora de Los Escorpiones; Ricardo Cavolo, qui presentarà el llibre León tiene el pelo de fuego i Míriam Tirado, a més d’autors i artistes locals com Antoni Vidal Ferrando, Caterina Valriu o Lluïsa Febrer i de la presentació del llibre Històriques de Mallorca de Verónica Fiol. També s’han organitzat taules rodones al voltant de les figures d’Ibáñez o Capote, com també una sota el títol República, guerra i repressió. Feim memòria al segle XXI, i un acte en el marc de l’any Estellés, organitzat per la Fundació Mallorca Literària. 

Entre les novetats d’enguany, el president del Gremi de Llibreters també ha subratllat la prova pilot que es durà a terme per intentar acostar nous públics durant els dematins entre setmana: hi haurà tant visites de centres escolars com activitats dirigides a la gent gran. Tota la programació es pot consultar a la pàgina web www.llibretersmallorca.cat

stats