Literatura
Cultura 20/05/2024

Albert Pinya signa el cartell de la Fira del Llibre de Palma, una reivindicació dels llibreters en temps d'algoritmes

La 42a edició de la Fira del Llibre de Palma es durà a terme entre els dies 31 de maig i 9 de juny al passeig del Born

2 min
El cartell de la 42ena edició de la Fira del Llibre de Palma amb el lema "Menys algoritmes, més llibreters"

PalmaAmb el lema 'Menys algoritmes, més llibreters'. Així arriba una nova edició, la que en fa quaranta-dos, de la Fira del Llibre de Palma, esdeveniment durant el qual els llibreters de Ciutat es faran seu el passeig del Born al llarg de deu dies. El missatge escollit per esdevenir fil conductor de la programació d'enguany, una reivindicació de l'ofici dels llibreters enfront de l'existència de grans magatzems digitals, entre d'altres, ha estat traslladada al cartell que enguany signa l'artista Albert Pinya, més que reconeixible en cadascun dels ingredients que conformen la imatge promocional: des de la suposada innocència dels personatges que el protagonitzen (un llibre amb dos corets als ulls i un robot que remet a les imatges primigènies d'aquest tipus d'elements) fins als colors vistosos i la simplicitat compositiva que, tanmateix, deriva en un missatge ben clar i contundent.

"El lema de la fira combrega amb els meus postulats vitals i l'actitud amb la qual m'enfront a la vida, al marge de tot aquest boom digital, tecnològic, xarxes socials, etc. En més d'una ocasió he declarat que com més refín el meu discurs, més pròxim em sent de l'home de les cavernes...", ha explicat l'artista Albert Pinya en conversa amb l'ARA Balears. "Som conscient que la tecnologia, com a eina dirigida amb sentit comú, ajuda als avanços i al desenvolupament de la humanitat. Fins aquí perfecte", afegia. "El conflicte, però, sorgeix ja no sols per estar enganxat a aquest món virtual, sinó quan pretenem que aquestes eines comencin a pensar i a prendre decisions per nosaltres. Si això és el que volem, personalment, consider que estam ben fotuts. Per tant, cal passar a l'acció". En aquest sentit, Pinya ha volgut subratllar que la imatge està inspirada en David amb el cap de Goliat de Caravaggio.

La nova edició de la Fira del Llibre de Palma es durà a terme entre els dies 31 de maig i 9 de juny al passeig del Born.

A més, el reconegut pintor, que ha exposat a prestigiosos museus d'arreu d'Europa i va ser reconegut, entre d'altres, amb el premi ARCOmadrid de l'associació espanyola de crítics d'art, ha volgut subratllar la "il·lusió" que li ha fet "poder esbossar el cartell". "Com a consumidor de literatura, en particular de poesia, com a veí del passeig del Born, on he crescut i on miraculosament encara visc, i com a admirador del cartellisme, mitjà que sempre he reivindicat, estic molt agraït al Gremi de Llibreters per la seva confiança", ha explicat.

La 42a edició de la Fira del Llibre de Palma es durà a terme del 31 de maig al 9 de juny amb més d'una quarantena d'activitats previstes entre presentacions, tallers i taules rodones, si bé la programació al complet, a més del nom del pregoner o pregonera d'enguany es donarà a conèixer en els pròxims dies.

stats