PREMIS LITERARIS
Cultura 27/10/2011

Els Premis Octubre guardonen el poeta Jordi Llavina amb el Vicent Andrés Estellés

Daniel O'Hara s'emporta l'Andròmina per 'El poder excloent de l'essa sonora' i Gemma Aguilera el Joan Fuster d'assaig per la seva biografia de Pedro Urraca, 'Agent 447'

Ara
1 min
Aguilera, Llavina, O´Hara i l'editor, Eliseu Climent, en l'acte de proclamació dels Premis Octubre 2011 / ACN

BarcelonaJa fa unes setmanes que l'editor Eliseu Climent va anunciar que la 40a edició dels Premis Octubre convocats cada any per l'editorial de València 3i4 no comptaria amb la tradicional Nit Literària. Però això no ha impedit celebrar l'esdeveniment i, sobretot, aplaudir l'èxit dels tres guardonats, que s'han anunciat aquest matí. El consagrat poeta i periodista Jordi Llavina, que al llarg de la seva vida ha recollit ferros de la categoria del Josep Pla o el Premi de la crítica Serra d'Or, ha rebut el Vicent Andrés Estellés de poesia, dotat amb 5.000 euros. L'obra que li ha fet merèixer aquesta distinció du el títol d'Entrada de fosc.

La periodista barcelonina Gemma Aguilera ha recollit el Joan Fuster d'assaig, un guardó dotat amb 6.000 euros que l'any passat va endur-se Joan Nogué per Paisatge, territori i societat civil. L'obra que li ha valgut aquest guardó, Agent 447, és una biografia del policia franquista que va detenir Lluís Companys, Pedro Urraca, elaborada a partir dels seus dietaris. Gràcies a la feina d'Aguilera, fa uns quinze dies el fill d'Urraca va cedir el fons del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

El tercer –i no per això menys important– guardonat d'aquesta edició dels Octubre ha estat Daniel O'Hara, que s'ha endut l'Andròmina de narrativa per El poder excloent de l'essa sonora. El premi té una dotació de 12.000 euros.

stats