Cultura 28/11/2019

Els II Premis Enderrock de la Música Balear reivindiquen les arrels i les llibertats

Anegats i Cabot, els grans triomfadors de la nit amb dos guardons cadascun per votació popular

Elena Navarro
3 min
Foto de família dels premiats als II Premis Enderrock de la Música Balear

PalmaIdentitat, arrels i creació illenca han estat els protagonistes de la segona edició de la gala dels Premis Enderrock de la Música Balear, que s'ha celebrat aquest dijous vespre al teatre municipal Xesc Forteza de Palma. El directe del trio femení Malala ha obert l'esdeveniment, que ha estat conduït per l'actriu Victòria Maldi i el músic Pep Suasi.

Anegats i Cabot han estat els grans guanyadors de la nit, ja que cadascun d'ells s'ha enduit dos guardons per votació popular. Anegats ha obtingut el premi a millor disc de pop-rock amb Ànima Niu i al millor directe. D'altra banda, Cabot s'ha adjudicat el premi a millor artista revelació i millor cançó de l'any per Llengües, amb què han tancat la gala, interpretant-la juntament amb altres artistes presents. Enguany, hi han votat més de 9.800 persones, un 60% més que en la primera edició.

Els Uc en els Premis Enderrock de la Música Balear

Els altres guardonats han estat Andreu Riera al millor disc de música clàssica amb Ficció J. Prohens; Pere Bujosa Trio pel millor disc de jazz amb Wabi-Sabi; Posidònia pel millor disc de folk per Sonen les campanes; Marta Rotger pel millor disc de cançó d'autor amb Infinit emocionari; Lost Boys pel millor disc en llengua no catalana per Black Cats; Valtonyc pel millor disc de músiques urbanes amb Poemes per no tornar; i OR, com a millor artista de l'any.

Precisament, un dels moments més emotius de la nit ha estat el moment en què la mare i la germana de Valtonyc han recollit el premi -que també va guanyar l'any passat- i han llegit un missatge que el raper mallorquí havia preparat per a l'ocasió. Entre llàgrimes totes dues, han donat les gràcies per haver pensat en el seu germà i fill. Un altre moment que ha omplit d'emocions la sala ha estat l'entrega del Premi d'Honor als mítics Uc, que han recollit el guardó enmig de les ovacions d'un públic dret, per tants anys de música i feina per recuperar el folk de les Pitiüses i posar-ne en valor la poesia musicant-la.

Premis de la crítica

El premi d'honor, juntament amb els altres de la crítica, ja es varen donar a conèixer en la presentació dels premis, al mateix teatre, el mes passat. Aquesta vegada, però, els protagonistes han pujat a l'escenari a recollir el guardó. Joan Miquel Oliver ha rebut el premi al millor disc de l'any per Elektra; Antoni Parera Fons, premi a la trajectòria; Jansky, premi especial del jurat, i Jorra i Gomorra, premi al millor disc revelació per A Manacor.

Anegats en II Premis Enderrock de la Música Balear

Joan Miquel Oliver ha dedicat el premi, entre d’altres, als presos polítics catalans i l'ha agraït assegurant que ja ha fet una vintena de discos, però “en puc fer vint més fins que em jubili”. Laia Malo i Jaume Reus han assegurat que la seva música “no és res més que les ganes d’expressar alguna cosa de manera diferent”; i Jorra i Gomorra han dit que “cal unir-nos més que mai per aquells que volen reprimir les nostres idees i llibertats”. Per acabar, Antoni Parera Fons ha rebut el premi visiblement emocionat, amb el públic un altre cop dret. “La meva trajectòria és molt senzilla: he tingut la sort de coincidir amb grans artistes”, ha afirmat.

Lluís Gendrau, en representació d'Enderrock, ha obert la gala amb un discurs en què ha mencionat "un sol país", "una mateixa llengua", "un cant de la terra del segle XXI", "cançons que trenquen presons i exilis", entre d'altres qüestions. Per la seva banda, el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis, ha qualificat els premis com una "demostració de les ganes de cultura que tenim i que necessitam més que mai". "Enderrock són una eina de país importantíssima, no només de cultura, sinó especialment de llengua", ha afegit el regidor de Cultura de Cort, Antoni Noguera, que ha aprofitat per recordar Jordi Cuixart, "que és a la presó per fer cultura".

Pep Suasi ha tancat la nit de la música illenca amb un apunt: "Donem importància a la identitat". Victòria Maldi hi ha afegit: "Estimem-nos més".

Els Cabot rebent el guardó, aquest vespre al teatre Xesc Forteza
stats